Govor

Hvala gospod predsednik. Spoštovani gospod minister, pozdravljam vse prisotne!

Moje vprašanje se bo na prvi pogled nanašalo na delo tega našega odbora, Odbora za zunanjo politiko, ampak kljub vsemu ni ravno tako, nanaša se na Vlado oziroma Ministrstvo za zunanje zadeve. Gospod minister, ta odbor je 17. 8., lansko leto, torej na državni praznik, obravnaval pobudo za sklenitev sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju, OKAR, o opravljanju programa Boxer. Celo s strani ministrstva, torej Vlada je, ki ste jo še vi vodili, je to pobudo sprejela na redni seji, 26. julija. Ministrstvo za obrambo pa je naš odbor zaprosilo, da bi to pobudo uvrstili na dnevni red, češ da se mudi. Na začetku seje, ki je bila, omenjenega 17. avgusta, je predstavnik Levice, Miha Kordiš, predlagal umik te točke iz dnevnega reda, vendar smo poslanci glasovali proti temu predlogu, razvnela se je dokaj energična razprava v kateri je omenjeni poslanec, kolega Miha Kordiš, med drugim tudi povedal oziroma lahko razumemo, zagrozil, citiram:

»Ob tem bi koalicijske poslance spomnil, morda se je, ne vem sicer kako, pozabilo, ampak čez dve uri oziroma čez uro in pol se nam začne seja Državnega zbora, plenarna, na kateri bo potekalo glasovanje za mandatarja. Začnite malo preštevati glasove.«, konec navedka razprave Mihe Kordiša.

Ob tem se je seveda, to je moja ocena, koalicija ustrašila in s strani koalicije je prišel predlog, proceduralni, da se res ta točka prekine in zanimivo, tokrat pa je ta predlog dobil podporo, ker je pač kolega Miha Kordiš spomnil, da če se bo točka nadaljevala, ne bo verjetno njihovih glasov za mandatarja gospoda Marjana Šarca. Do danes se ta seja ni nadaljevala. Verjamem, da bi jo naš predsednik, gospod Nemec, da bi to nadaljevanje sklical, če bi, to je pač moja ocena, če bi s strani Vlade oziroma Ministrstva za zunanje zadeve dobil zeleno luč, da se seja naj nadaljuje. Ampak iz vsega tega, gospod minister izhaja, da v demokratični Sloveniji, verjamem, da je še demokratična, samo ena stranka oziroma samo kakšen član te stranke oziroma poslanske skupine, ki se ima seveda za opozicijsko, določa obrambno politiko Republike Slovenije, določa varnostno politiko Republike Slovenije, pa določa med drugim tudi ugled Republike Slovenije v svetu.

Kdaj torej, gospod minister, bo Vlada oziroma vaše ministrstvo dalo zeleno luč predsedniku, gospodu Matjažu Nemcu, da bo to omenjeno točko, to pobudo lahko ta odbor nadaljeval.

Hvala lepa.