Govor

Aleš Prijon

Hvala lepa za besedo. Lepo pozdravljeni članice in člani odbora.

Na področju okolja in podnebnih sprememb, bo na ravni Evropske unije še naprej v osredju izvajanje ukrepov za doseganje ciljev Pariškega sporazuma. Predvsem priprava dolgoročne strategije Evropske unije do leta 2050, ki jo predpisujeta Pariški sporazum in uredba o upravljanju energetske unije.

Kot vemo, je medvladni znanstveni odbor za podnebne spremembe, to je IPCC, ugotovil, da bi bilo za omejitev segrevanja ozračja do 2 stopinj Celzija do konca stoletja, potrebno emisije toplogrednih plinov v razvitih državah do leta 2050 zmanjšati za 80 do 95 procentov glede na predindustrijsko dobo.

Znotraj zakonodajnega postopka se bodo nadaljevala pogajanja o uredbi o standardih emisij CO2 za težka tovorna vozila, kjer podpiramo ambiciozne ukrepe na ravni Evropske unije za omejevanje emisij s prometa. Na področju upravljanja z vodami tečejo pogajanja o predlogu uredbe o minimalnih zahtevah glede kakovosti o čiščenju odpadne vode, za njeno ponovno uporabo. Tu se zavzemamo za visoke standarde, saj mora biti voda, ki se vrača v uporabo taka, da ne bo ogrozila ostalega okolja. Za nas, ki smo z vodo bogata država, je tudi pomembno, da se bodo države lahko same odločale, ali bodo šle v sisteme ponovne uporabe vode ali ne, glede na svoje specifične okoliščine.

Aktualen je še predlog direktiv o pitni vodi, kjer se skupaj z Ministrstvom za zdravje tudi zavzemamo za ambiciozne standarde glede vsebnosti snovi v vodi, saj imamo v Sloveniji že kvalitetno pitno vodo.

V okviru pogajanj za večletni finančni okvir 2021 – 2027 se na okoljskem področju nadaljujejo pogajanja o predlogu LIFE(?) uredbe, ki zagotavlja pomemben okvir financiranja(?) ukrepov ohranjanja in varovanja narave. Slovenija uredbo podpira in si prizadeva za čim višji delež sofinanciranja s strani programa Life za projekte in za geografsko enakomerno porazporeditev projektov med države. Pričakujemo tudi razpravo o bodoči okoljski politiki v okviru evropskega okoljskega akcijskega programa saj obstoječi preneha veljati leta 2020. Komisija bo v letošnjem letu pripravila oceno njegovega izvajanja. Na mednarodnem področju bodo aktualna vsakoletna podnebna pogajanja glede izvajanja Pariškega sporazuma in zaustavitve globalnega segrevanja na 1,5 % pred industrijsko ravnjo skladno s priporočili znanstvenega EPPC poročila. Prav tako priprava mednarodnega sporazuma o omejitvi globalnih emisij v letalstvu v okviru mednarodne organizacijske civilnega letalstva. Na področju jedrske varnosti in varstva pred sevanji bomo podprli sklepanje mednarodnih sporazumov Euratom s tretjimi državami glede sodelovanja pri uporabi jedrske energije in jedrske varnosti. Toliko na kratko o aktivnostih na ravni EU, ki so pred nami v prihodnje v 18-mesečnem obdobju.

Hvala lepa.