Govor

Dobran Božič

Najlepša hvala, gospod predsednik. Spoštovane gospe poslanke in gospodje poslanci. Pred vami je gradivo, ki opredeljuje delovanje Republike Slovenije v inštitucijah Evropske unije v naslednjem letu in pol, torej 18 mesečnem obdobju. V skladu s 5. členom Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado o zadevah EU mora Vlada Republike Slovenije najmanj enkrat letno poročati Državnemu zboru Republike Slovenije o stanju v Evropski uniji in položaju Slovenije v njej. Državni zbor pa nato na podlagi 110. člena svojega Poslovnika, sprejme stališča o političnih usmeritvah za delovanje Republike Slovenije v inštitucijah EU in prednostnih nalogah v prihodnjem 18-mesečnem obdobju.

Vlada je pripravila predlog deklaracije že dvanajstič zapored. Temeljni namen je, da s tem gradivom prispevamo k preglednemu in ciljno usmerjenemu delovanju Republike Slovenije institucijah EU. Poleg izpolnjevanja normativnih določb, želi Vlada v pripravljalnem gradivu predstaviti dosjeje, ki se bodo v prihodnjem obdobju obravnavali v inštitucijah in organih EU, predvsem v Svetu in navesti usmeritve, ki jih bodo slovenski predstavniki zagovarjali. Ob tem želi Vlada seznaniti tudi širšo javnost o odprtih vprašanjih, s katerimi se srečujeta EU in Slovenija kot država članica.

Gradivo je usklajeno med resorji. Upošteva delovni program komisije za leto 2019 in 18-mesečni program tria predsedujočih držav unije – Romunije, Finske in Hrvaške, pa tudi rimsko izjavo voditeljev držav članic in inštitucije EU iz marca leta 2017. Pripravljeno je bilo v najkrajšem možnem času ob objavi programa tria predsedstva. Gradivo je sestavljeno iz predloga deklaracije o usmeritvah za delovanje Republike Slovenije v inštitucijah EU v obdobju januar 2019 – junij 2020, kjer so predstavljene ključne politične usmeritve Republike Slovenije za delovanje inštitucij EU v tem obdobju in prednostnih nalog za delo v Svetu, v obdobju januar 2019 – junij 2020, kjer so podrobneje predstavljene horizontalne in sektorske prednostne naloge po področjih.

V predlogu deklaracije so posebej izpostavljena naslednja prednostna področja: Evropske volitve 2019 in inštitucionalne spremembe, razprava o prihodnosti EU in posvetovanje z državljani, pogajanja o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije, priprava večletnega finančnega okvirja po letu 2020, priprave na predsedovanje Republike Slovenije Svetu EU 2021, varnost Evrope in Slovenije, uspešno gospodarstvo in trajnostna skrb za okolje, socialna razsežnost prihodnje Evropske unije, krepitev vloge Evropske unije na svetovnem prizorišču. Potrebno je pa povedati tudi, da se bomo nekaterim nalogam iz obdobja prejšnje deklaracije, posvečali tudi v naslednjem obdobju. Nepričakovani dogodki iz zadnjega leta pa narekujejo prednostno obravnavo tudi na področjih, kjer so nujne prilagoditve EU na spreminjajoče se razmere.

Toliko za uvod. V nadaljevanju bodo pa predstavniki Ministrstva za infrastrukturo, mislim da državna sekretarka Mauhlerjeva, predstavila področja deklaracije, ki jih obravnava vaš odbor.

Hvala lepa.