Govor

Edvard Paulič

Spoštovani!

Pričenjam 6. sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor in vas prav lepo pozdravljam.

Na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo namesto poslanca Gregorja Periča poslanec Gregor Židan in namesto poslanca Roberta Pavšiča poslanka Tina Heferle.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: predlog Deklaracije o usmeritvah za delovanje Republike Slovenije v institucijah Evropske unije v obdobju januar 2019 - junij 2020. Ker v poslovniškem roku nisem prejel nobenega predloga za spremembo dnevnega reda je ta določen kot ste ga prejeli s sklicem seje odbora.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG DEKLARACIJE O USMERITVAH ZA DELOVANJE REPUBLIKE SLOVENIJE V INSTITUCIJAH EVROPSKE UNIJE V OBDOBJU JANUAR 2019 - JUNIJ 2020.

S sklicem ste prejeli predlog deklaracije z dne 20. 12. 2018, ki je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora. Pravkar ste na mizo prejeli tudi predlog amandmaja koalicijskih poslanskih skupin k poglavju Promet.

K tej točki so vabljeni Ministrstvo za infrastrukturo, Ministrstvo za okolje in prostor ter Ministrstvo za zunanje zadeve. Predlog deklaracije je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada, in sicer na podlagi drugega odstavka 5. člena zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado o zadevah Evropske unije ter drugega odstavka 154.f člena Poslovnika Državnega zbora. Odbor bo predlog deklaracije obravnaval kot matično delovno telo na podlagi prvega, drugega in tretjega odstavka 154.g člena Poslovnika Državnega zbora in pri tem pozornost namenil tistim delom predložene deklaracije, za katerih obravnavo je vsebinsko oziroma delovno pristojen. Svoje mnenje k predloženi deklaraciji z morebitnimi amandmaji, ki jih bo sprejel, bo odbor poslal pristojnemu odboru Državnega zbora za obravnavo teh aktov, to je Odbor za zadeve Evropske unije. Predloge za amandmaje odbora se lahko predložijo do konca razprave o predloženi deklaraciji na današnji seji.

Prehajamo na razpravo o predlogu deklaracije. Besedo dajem predstavnikom Vlade, da podajo dodatno obrazložitev predloženega dokumenta. Ali želi besedo predstavnik Ministrstva za zunanje zadeve? Gospod Božič, izvolite.