Govor

Melita Šinkovec

Hvala lepa, predsedujoči.

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci!

Želela bi predstaviti tisti del, ki se nanaša na notranjo varnost.

Eden izmed strateških ciljev, ki jih je Republika Slovenija izpostavila v tej deklaraciji, je varna Evropa in s tem tudi varna Slovenija. Zato je poglavje, ki se nanaša na notranje zadeve, poimenovano Unija kot območje svobode in varnosti. Pri oblikovanju prednostnih nalog na ravni EU ima ključno vlogo Evropski svet s svojimi političnimi smernicami. Te smo ustrezno upoštevali pri oblikovanju strateških usmeritev, v drugi polovici leta pa pričakujemo prenovljeno agendo Evropske komisije, ki pa po naših pričakovanjih ne bo bistveno posegala v postavljene prioritete.

V deklaraciji smo prednostne naloge nekako razvrstili oziroma opredelili v okviru treh vsebinskih sklopov. Prvi sklop je področje nadzora meja in vračanje, kjer je ključno nadaljevanje krepitve zunanjih meja, to bomo dosegli s krepitvijo evropske mejne in obalne straže. Ključen je dvig stopnje uspešnega vračanja tujcev, ki nezakonito bivajo na območju Evropske unije. In pa tretja ključna prioriteta je Schengen. Tu si bomo prizadevali, da se čim prej vrnilo k normalnemu delovanju schengenskega prostora, pri čemer je odprava nadzora na notranjih mejah eden od predpogojev.

Drugi sklop je področje preseljevanja in mednarodne zaščite oziroma azila. Tu izpostavljamo naslednje prioritete. Slovenija bo še naprej podpirala skupen odziv in politike Evropske unije v povezavi z migracijami. Pozorno bomo spremljali razmere na vzhodnosredozemski oziroma zahodnobalkanski migracijski poti in si bomo tudi prizadevali za sodelovanje z državami zahodnega Balkana v povezavi s tem. Republika Slovenija podpira čimprejšnji zaključek pogajanj o paketu zakonodajnih aktov skupnega evropskega azilnega sistema. Pri tem zagovarjamo pomen solidarnosti držav članic, pri tem je bistveno, da je to prostovoljna in ne vsiljena solidarnost, ki s tem izgubi svoj namen, če je vsiljena. Podpirali in sodelovali bomo še naprej tudi pri začasnih premestitvah in preselitvenih shemah, saj je to eden ključnih elementov ureditve te politike do migracij, za boljše upravljanje migracij.

Tretji sklop prednostnih nalog se dotika notranje varnosti. Ključni dejavniki pri zagotavljanju notranje varnosti, se pravi, tako v državah članicah kot v Evropi, je, da zagotavljamo varnost državljanov oziroma v vsaki posamezni državi in varnost državljanov Evropske unije. Tu je pa ključno povezovanje, horizontalno povezovanje vseh, policijskih, pravosodnih organov in drugih deležnikov, kot tudi pomembno mednarodno sodelovanje, saj te varnostne izzive država zelo težko naslavlja sama oziroma so pričakovani uspehi nižji. V okviru tega so prednostne naloge preprečevanje terorizma in z njimi povezanih fenomenov ter vseh oblik organiziranega kriminala. Prav tako je pomembno na agendi tihotapljenje oziroma boj proti tihotapljenju ljudi, nezakonite trgovine z drogo in orožjem, pa tudi ekološka kriminaliteta. Kot tretji sklop teh prednostnih nalog je tudi interoperabilnost informacijskih sistemov. Vemo, da Evropska unija vzpostavlja različne baze oziroma ima vzpostavljene različne baze, med katerimi pa zaenkrat še ni povezave, in to skuša vzpostaviti, kar bi tudi dvignilo učinkovitost.

Toliko za uvod. V primeru vprašanj ali dodatnih nejasnosti oziroma pojasnil sem na voljo. Hvala.