Govor

Simona Leskovar

Najlepša hvala gospod predsednik. Lep pozdrav tudi vsem članom Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Dovolite, da na kratko predstavim Deklaracijo o usmeritvah za delovanje Republike Slovenije v inštitucijah Evropske unije za obdobje januar 2019 – junij 2020, ki je pred vami. Gre za gradivo, ki opredeljuje delovanje Slovenije v inštitucijah Evropske unije v naslednjem letu in pol. Gradivo je pripravila Vlada že dvanajstič zaporedoma, njegov temeljni namen je, da se s tem dokumentom prispeva k preglednemu in ciljnemu, usmerjenemu delovanju Slovenije v institucijah Evropske unije.

Poleg izpolnjevanja normativnih odločb želi Vlada v pripravljenem gradivu predstaviti tudi dosjeje, ki se bodo v prihodnjem 18-mesečnem obdobju obravnavali v institucijah in drugih organih Evropske unije, predvsem v svetu, in navesti usmeritve, ki jih bodo slovenski predstavniki zagovarjali. Ob tem pa želi Vlada seznaniti tudi širšo javnost o odprtih vprašanjih, s katerimi se srečujeta Evropska unija in Slovenija kot njena članica.

Gradivo pred vami je medresorsko usklajeno, upošteva delovni program komisije za leto 2019 in 18-mesečni program treh predsedujočih držav v prihodnjih treh 6-mesečnih obdobjih, torej, Romunije, Finske in Hrvaške. Hkrati pa upošteva tudi Rimsko izjavo voditeljev držav članic in institucij, ki je bila sprejeta marca 2017. Gradivo je sestavljeno iz predloga deklaracije in iz prednostnih nalog za delo v Svetu za obdobje naslednjih 18 mesecev, kjer so podrobneje predstavljene horizontalne in sektorske prednostne naloge po področjih. V predlogu deklaracije so posebej izpostavljena prednostna področja, kot so evropske volitve letos, in institucionalne spremembe, razprava o prihodnosti Evropske unije in posvetovanje z državljani, pogajanja o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije, priprava večletnega finančnega okvira po letu 2020, priprave na predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije leta 2021, varnost Evrope in Slovenije, uspešno gospodarstvo in trajnostna skrb za okolje, socialna razsežnost prihodnje Evropske unije ter krepitev vloge EU na svetovnem prizorišču. Nekaterim nalogam iz obdobja prejšnje deklaracije bo Slovenija seveda tudi v prihodnje posvečala posebno pozornost. Prav tako pa bodo aktualni tudi številni nepričakovani dogodki oziroma aktualni dogodki zadnjega leta, ki narekujejo prednostno obravnavo na teh področjih, in nujne prilagoditve Evropske unije na spreminjajoče se razmere in hkrati tudi aktivnosti Slovenije.

Tu bi dala besedo kolegom iz pristojnih resorjev, ki jih pokriva vaš odbor. Sem pa seveda na voljo tudi za morebitna vprašanja ob koncu tudi iz delokroga resorja, ki ga sama pokrivam. Hvala.