Govor

Spoštovani vsi prisotni!

Pričenjam 4. sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Imam do sedaj eno opravičilo za udeležbo na današnji seji, odsotnost je opravičil kolega poslanec Jernej Vrtovec, Poslanska skupina Nove Slovenije in nekaj obvestil glede nadomeščanja in sicer poslanko Natašo Sukič bo nadomeščal poslanec dr. Matej Tašner Vatovec, Politična skupina Levica, poslanca Janija Möderndorferja bo nadomeščal poslanec Gregor Židan, Stranka modernega centra, poslanca Predraga Bakovića bo nadomeščal Jani Prednik, Poslanska skupina Socialni demokrati in s tem smo za enkrat izčrpali seznam nadomeščanj.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red z eno točko dnevnega reda in sicer Predlog deklaracije o usmeritvah za delovanje Republike Slovenije v institucijah Evropske unije v obdobju januar 2019 – junij 2020. V poslovniškem roku nisem prejel nobenega predloga za spremembo dnevnega reda, zaradi tega je dnevni red določen tako kot ste ga prejeli s sklicem odbora. Tako da lahko preidemo na obravnavo 1. Točke dnevnega reda. S sklicem ste prejeli tudi predlog deklaracije z dne, 20. december 2018, ki je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

K tej točki so bili vabljeni predstavniki Ministrstev za zunanje zadeve, za notranje zadeve in Ministrstva za javno upravo. Predlog deklaracije je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada, na podlagi 2. odstavka 5. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije ter 2. odstavku 154f. člena Poslovnika Državnega zbora. Naš odbor bo predlog deklaracije obravnaval na podlagi 1., 2. in 3. odstavka 154g. člena Poslovnika Državnega zbora. Predlagam pa, da se osredotočimo na tiste dele deklaracije, za katerih obravnavo smo vsebinsko pristojni.

Mnenje k predloženi deklaraciji bo odbor posredoval pristojnemu odboru Državnega zbora, torej Odboru za zadeve Evropske unije.

Še obvestilo glede morebitnih amandmajev. Predloge za amandmaje se lahko predloži do konca razprave o tej točki dnevnega reda.

Prehajamo na razpravo o predlogu deklaracije. Predlagam, da najprej podajo uvodno obrazložitev predstavniki vlade, v kolikor to želijo. Predlagam, da bi šli po tem vrstnem redu – zunanje zadeve, notranje zadeve pa javna uprava.

Tako da dajem besedo predstavnici Ministrstva za zunanje zadeve, državni sekretarki gospe Simoni Leskovar.

Izvolite.