Govor

Dobran Božič

Spoštovani gospod predsednik, najlepša hvala. Spoštovane gospe poslanke in gospodje poslanci, lep pozdrav.

Torej, pred vami je gradivo, ki opredeljuje delovanje Slovenije v inštitucijah Evropske unije v naslednjem letu in pol.

V skladu s 5 členom Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah EU, mora Vlada Republike Slovenije najmanj enkrat leto poročati Državnemu zboru Republike Slovenije o stanju v Evropski uniji in položaju Slovenije v njej, Državni zbor pa nato na podlagi 110. člena svojega poslovnika sprejme stališča o političnih usmeritvah za delovanje Republike Slovenije v inštitucijah EU in prednostnih nalogah v prihodnjem 18 mesečnem obdobju.

Vlada je pripravljala predlog deklaracije že dvanajstič zapored. Temeljni namen je, da s tem gradivom prispevamo k preglednemu in ciljno usmerjenemu delovanju Slovenije v inštitucijah EU. Poleg izpolnjevanja normativnih določb želi Vlada v pripravljalnem gradivu predstaviti dosjeje, ki se bodo v prihodnjem obdobju obravnavali v inštitucijah in organih EU, predvsem v svetu in navesti usmeritve, ki jih bodo slovenski predstavniki zagovarjali.

Ob tem želi Vlada seznaniti tudi širšo javnost o odprtih vprašanjih, s katerimi se srečujeta Evropska unija in Slovenija, kot država članica.

Gradivo je usklajeno med resorju. Upošteva delovni program komisije za leto 2019 in 18 mesečni program tria predsedujočih držav unije: Romunije, Finske in Hrvaške, pa tudi rimsko izjavo voditeljev držav članic in inštitucij EU iz marca leta 2017. Pripravljeno je bilo v najkrajšem možnem času po objavi programa tria predsedstev, torej tria Romunije, Finske in Hrvaške.

Gradivo je sestavljeno iz predloga deklaracije o usmeritvah za delovanje Republike Slovenije v inštitucijah EU v obdobju januar 2019-junij 2020, kjer so predstavljene ključne politične usmeritve Republike Slovenije za delovanje v inštitucijah EU v tem obdobju in skladno s tem, prednostnih nalogah za delo v Svetu v obdobju januar 2019-junij 2020, kjer so podrobneje predstavljene horizontalne in sektorske prednostne naloge po področjih.

V predlogu deklaracije so posebej izpostavljena naslednja prednostna področja: Evropske volitve 2019 in institucionalne spremembe, razprave o prihodnosti EU in posvetovanje z državljani, pogajanja o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije, priprava večletnega finančnega okvira po letu 2020, priprave na predsedovanje Republike Slovenije Svetu Evropske unije 2021, varnost Evrope in Slovenije, uspešno gospodarstvo in trajnostna skrb za okolje, socialna razsežnost prihodnje EU, krepitev vloge Evropske unije na svetovnem prizorišču.

Nekaterim naloga iz obdobja prejšnje deklaracije se bomo posvečali tudi v naslednjem letu. Nepričakovani dogodki zadnjega leta, ki smo jim priča zadnja leta, pa narekujejo prednostno obravnavo tudi na področjih, kjer so nujne prilagoditve EU na spreminjajoče se razmere v svetu in v Evropi.

Spoštovani gospod predsednik, hvala lepa.