Govor

Samo Bevk

Pričenjam s prvo sejo Odbora za obrambo, ki je bila sklicana na podlagi 47. člena Poslovnika Državnega zbora Republike Slovenije.

Pozdravljam vse navzoče člane in članice odbora, ministra za obrambo, Karla Erjavca, ki se nam bo kmalu pridružil, državnega sekretarja na Ministrstvu za zunanje zadeve, mag. Dobrana Božiča, namestnika načelnice generalštaba Slovenske vojske, brigadirja Roberta Glavaša in druge vabljene.

Obveščam vas, da so zadržani oziroma da namesto zadržanih poslank in poslancev na današnji seji sodelujeta Boštjan Koražija namesto poslanca dr. Mateja Vatovca in poslanka Karla Urh namesto poslanca Jože Lenarta.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red z dvema točkama dnevnega reda in sicer:

1. Predlog deklaracije o usmeritvah za delovanje Republike Slovenije v institucijah Evropske unije v obdobju januar 2019–junij 2020 2. Vprašanja in pobude članic in članov Odbora

Ker v poslovniškem roku nisem prejel predloga za razširitev dnevnega reda oziroma za umik katere od predlaganih točk dnevnega reda, je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG DEKLARACIJE O USMERITVAH ZA DELOVANJE REPUBLIKE SLOVENIJE V INSTITUCIJAH EVROPSKE UNIJE V OBDOBJU JANUAR 2019–JUNIJ 2020.

Predlog deklaracije o usmeritvah za delovanje Republike Slovenije v institucijah Evropske unije v obdobju od januarja 2019 do konca junija 2020 je Državnemu zboru Republike Slovenije v obravnavo predložila Vlada.

Odbor za obrambo bo deklaracijo obravnaval kot matično delovno telo na podlagi drugega odstavka 154.g člena Poslovnika in pri tem pozornost namenil tistim delom predloženega akta, za katerega obravnavo je vsebinsko oziroma delovno pristojen. Predvsem tu gre za podpoglavje: Skupna zunanja in varnostna politika, Skupna varnostna in obrambna politika ter Civilna zaščita.

Predlogi za amandmaje odbora k predlogu deklaracije se lahko predlagajo do zaključka obravnave posameznih delov predloga akta.

Mnenje odbora, skupaj z morebitnimi amandmaji, bomo posredovali pristojnemu odboru, to je Odboru za zunanjo politiko.

Besedo dajem mag. Dobranu Božiču, državnemu sekretarju na ministrstvu za zunanje zadeve.

Izvolite gospod državni sekretar, beseda je vaša.