Govor

Andreja Katič

Hvala, spoštovani predsednik. Spoštovani članice in člani odbora, spoštovani vsi ostali prisotni.

Sodni svet je v Uradnem listu, dne 1. decembra 2017 objavil javni poziv sodnikom, k vložitvi kandidatur za prosto mesto podpredsednika Vrhovnega sodišča Republike Slovenije. Na ta razpis se je kot edini kandidat prijavil vrhovni sodnik svetnik, dr. Miodrag Đorđević.

Ministrstvo za pravosodje je prejelo obvestilo, da je občna seja Vrhovnega sodišča dne 22. februarja 2018, podprla njegovo kandidaturo. Prav tako je Sodni svet na svoji 111. seji dne 25. januarja 2018, obravnaval kandidaturo vrhovnega sodnika svetnika dr. Miodraga Đorđevića na razpisano mesto podpredsednika in sprejel odločitev, da njegovo kandidaturo prav tako podpira.

Takratni minister za pravosodje, mag. Goran Klemenčič je podal predlog za imenovanje podpredsednika Vrhovnega sodišča, ki je bil Državnemu zboru poslan 2. marca 2018. Predlog pred(?) pristojno Mandatno-volilno komisijo kljub uvrstitvi na dnevni red 12. aprila, ni bil obravnavan. Zaradi volitev nove sestave Državnega zbora se je postopek pravzaprav končal, zato sem sama ponovno pozvala k podaji mnenja tako Vrhovno sodišče kot Sodni svet, ki sta povedala, da imata enako mnenje kot je bilo v predhodnem postopku.

Priloženo imate obširno dokumentacijo, mogoče bi samo utemeljila tudi njegove strokovne kvalifikacije. Iz vse dokumentacije izhaja, da je zelo sposoben sodnik in vsestranski pravni strokovnjak. Svojo kariero je v celoti posvetil sodstvu. Sodniško službo opravlja že od leta 1995 dalje, od tega že od leta 2003 na Vrhovnem sodišču. Od leta 2010 do leta 2015 je bil tudi na seznamu namestnikov izvoljenega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu.

Kandidat se v praksi še posebej posveča insolvenčnemu pravu in na tem področju kot predavatelj sodeluje na številnih strokovnih in znanstvenih srečanjih doma in v tujini. Od leta 2007 je predstavnik Slovenije v Uncitralu(?) na zasedanjih delovne skupine za insolvenčno pravo. V domači in tuji strokovni javnosti, zlasti pa med kolegi sodniki uživa visok strokovni ugled.

Sodni svet je tako prepričan, da bo uspešno opravljal naloge podpredsednika Vrhovnega sodišča in ustrezno sodeloval tudi pri njegovem predstavljanju navzven.

Kandidat je v svoji prijavi, kot predstavitvi tudi poudaril, da podpira strateški program predsednika Vrhovnega sodišča, opredelil se je do aktualnega stanja in do nekaterih problemov v sodstvu, ker se je posebej zavzel tudi za izboljšanje odnosov med sodstvom in mediji. V luči vsega, kar sem povedala ob presoji njegovih sposobnosti tako strokovne kvalitete uveljavljenost kot vrhunskega pravnega strokovnjaka tudi glede njegove vodstvene sposobnosti tudi v luči obeh posredovanih mnenj sem predlagala Državnemu zboru, da to kandidaturo sprejme in ga imenuje. Hvala.