Govor

Ivan Hršak

Hvala Jožef. Želi še kdo razpravljati? Če ne, zaključujem razpravo. Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep, s katerim se za varuha človekovih pravic za dobo 6 let izvoli gospod Peter Svetina. Pričenjamo z glasovanjem.

Glasovanje.

Kdo je za? (14 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda, se zahvaljujem gospe Nataši Kovač za sodelovanje in ji želim še naprej uspešno delo. Hvala.

Sedaj pa prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZA IMENOVANJE PODPREDSEDNIKA VRHOVNEGA SODIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE, ki ga je Državnemu zboru predložila ministrica za pravosodje. Del gradiva je objavljen pri EPI, del gradiva pa ste članice in člani zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu UDIS.

K tej točki dnevnega reda je vabljena gospa Andreja Kovač, Andreja Katič, se opravičujem, ministrica za pravosodje, ki jo prav tako lepo pozdravljam, se še enkrat opravičujem.

Uvodna pojasnila – v skladu z enajstim odstavkom 62.b člena v povezavi s prvim odstavkom 62.a člena Zakona o sodiščih, podpredsednika Vrhovnega sodišča imenuje Državni zbor na predlog ministra, pristojnega za pravosodje, po predhodnem mnenju Sodnega sveta in občne seje Vrhovnega sodišča za dobo 6 let, z možnostjo ponovnega imenovanja.

Na navedeni podlagi, ministrica za pravosodje po predhodni pridobitvi obeh mnenj Državnemu zboru predlaga, da za podpredsednika Vrhovnega sodišča imenuje dr. Miodraga Đorđevića, vrhovnega sodnika svetnika na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije.

Sedaj pa dajem besedo ministrici, gospe Andreji Katič, da, za uvodno predstavitev predloga. Izvolite, beseda je vaša.