Govor

Hvala lepa, gospod predsednik. Spoštovani kolegice in kolegi, spoštovani gostje.

Nova Slovenija je že pred časom, celo na svojih organih, na izvršilnem odboru sprejela odločitev, da predlagamo za naslednjega varuha človekovih pravic gospoda Petra Svetino. Kaj so ključni razlogi za našo podporo kandidatu, gospodu Petru Svetini? Ugotovili smo, da ga odlikuje čustvena inteligenca in pri njem smo odkrili pravzaprav vseh pet glavnih komponent čustvene inteligence. Ne želim zdaj predavati o čustveni inteligenci, veste, kaj to je, bi pa vsaj te glavne komponente, ki smo jih pri njemu odkrili, rad izpostavil in to je – samozavedanje, samoobvladovanje, notranja motivacija, empatija in socialne veščine.

Petra Svetino predlagamo za kandidata za varuha človekovih pravic, ker je oseba z integriteto, z izrazitim občutkom za sočloveka in pripravljen delovati in sodelovati. Poleg veliko praktičnih in življenjskih izkušenj s področja dela z ranljivimi ciljnimi skupinami, je odprt za pobude in predloge vseh skupin prebivalcev. Na svojih stališčih je trden, neomajen, vendar je pripravljen sprejeti argumente, ki ga prepričajo. Na svoji poti se je pripravljen spopasti tudi z največjimi ovirami, če so seveda v korist človeka in ljudem zagotavljajo osnovne pravice, to je ne nazadnje dokazal tudi lansko leto ob zapletih pri sprejemanju Zakona o socialnem vključevanje invalidov.

Še veliko pozitivnih lastnosti gospoda Petra Svetine bi rad našteval. Zaključim s tem, da ga iskreno podpiramo in mu želimo veliko uspehov in tukaj je predsednik Republike, lahko rečem, to je(?) naša ocena, imel srečno roko in mislim, da je izbral pravega kandidata. Hvala lepa.