Govor

Nataša Kovač

Hvala lepa, gospod predsednik.

Spoštovani poslanke in poslanci!

Naj samo uvodoma rečem, da gre za potek mandata 23. Februarja, zato da ne bi bilo pomote.

Predsednik republike je po obvestilu o poteku mandata objavil javni poziv. Na javni poziv se je prijavilo 9 kandidatov, ki so dali soglasje h kandidaturi, to so mag. Stanko Baluh, dr. Valerija Korošec, mag. Rajko Markovič, dr. Jasna Murgel, dr. Gorazd Pretnar, doc. dr. Jadranka Sovdat, Peter Svetina, dr. Rok Svetlič in dr. Franci Lohar.

Po temeljitem razmisleku, pogovorih z vsemi kandidatkami in kandidati, po večkratnih pogovorih in svetovanjih s predstavniki in vodji poslanskih skupin v Državnem zboru, se je predsednik republike odločil, da predlaga za Varuha človekovih pravic gospoda Petra Svetino, specialnega pedagoga za duševno prizadete.

Gospod Svetina se je že predstavil tudi poslanskim skupinam, opravil je javno predstavitev v prostorih urada predsednika republike, tako da ga tako poslanci, kot javnost, ga je v zadnjem času uspela že bolje spoznati, zato samo nekaj poudarkov na podlagi katerih se je predsednik odločil za to kandidaturo:

Gospod Svetina je po končanem študiju na Pedagoški fakulteti kot specialno pedagog za duševno prizadete in po pridobitvi naziva direktor v socialnem varstvu svojo celotno poklicno pot posvetil področju socialnega varstva, šolstva, delovanju invalidskih, humanitarnih in prostovoljnih organizacij. Delo jo posvetil ljudem, ki potrebujejo posebno pozornost, vzpostavitvi posebnih ukrepov za njihovo aktivno vključevanje v vsakdanje življenje in stalen boj za uresničevanje njihovih temeljnih pravic, najsi bo kot učitelj, kot pedagoški vodja v posameznih zavodih, tako v Sloveniji, kot sosednji Avstriji, kjer se je mimogrede dodobra spoznal tudi z delovanjem in življenji pripadnikov slovenske manjšine na Avstrijskem Koroškem, pozneje, po vrniti v Slovenijo, pa kot direktor Varstveno-delovnega centra v Mengšu, za odrasle osebe z zmernimi težjimi in težkimi motnjami v duševnem razvoju. Pri tem je prispeval k inovativnim pristopom, ki so tem osebam omogočili kakovostno življenje in bivanje. 7 let je opravljal funkcijo direktorja Zaposlitvenega centra Karso v Pivki in pri tem zagotovil trajno in kakovostno zaposlitev sodelavcem, od katerih sta dve tretjini invalidov na zaščitenih delovnih mestih.

Trenutno opravlja nalogo strokovnega direktorja zavoda za socialno podjetništvo na podeželju Grunt, ki postaja uveljavljen primer dobre prakse zaposlovanja invalidov na podeželju, tako doma kot v tujini. Kot gostujoči predavatelj je predaval na Fakulteti za družbene vede, Pedagoški fakulteti, Filozofski fakulteti ter Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije.

Gospod Peter Svetina ima poseben izostren čut za ljudi. Prav posebej za tiste družbene skupine, ki varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin še posebej potrebujejo. Ob delovnih obveznostih si je vselej prizadeval za varovanje človekovih pravic in dostojanstva ter za širše sistemske spremembe, v kolikor se je za to pokazala potreba. Je človek dialoga, a neomajen, ko se ljudem godi krivica.

S svojim delom je dokazal, da lahko za reševanje različnih izzivov na tem področju uspešno nagovori različne vrste javnosti, kar je za funkcijo varuha človekovih pravic tudi posebej pomembno.

Gospod Peter Svetina je oseba z visoko stopnjo integritete in javnega ugleda, z ustreznim strokovnim znanjem in dolgoletnimi izkušnjami in odločnostjo, ki so potrebne za spopadanje s kršitelji človekovih pravic in za uresničevanja vezi razvoja in poslanstva varuha človekovih pravic.

Na tej podlagi je mogoče pričakovati, da bo v primeru izvolitve, funkcijo opravljal odgovorno, strokovno, vestno in neodvisno. Na podlagi opravljenih posvetovanj z vodji Poslanskih skupin pri predsedniku Republike, je mogoče utemeljeno sklepati, da kandidat uživa tudi zadostno podporo v Državnem zboru Republike Slovenije.

To so predlogi in utemeljitev za predlog predsednika Republike, da predlaga Državnemu zboru gospoda Petra Svetino, da ga izvoli za varuha človekovih pravic. Hvala lepa.