Govor

Ivan Hršak

Hvala lepa.

V skladu, še kdo drug želi razpravljati? Če ne, zaključujem razpravo in v skladu s 64. Členom poslovnika Državnega zbora najprej prehajam na glasovanje o predlogu za umik.

Glasujemo o predlaganemu umiku 3. točke z dnevnega seje. Glasujemo.

Kdo je za? (18 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Prehajamo še na glasovanje o predlogih za razširitev. Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo A1 točko. Glasujemo.

Kdo je za? (18 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Glasujemo še o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 2.a. točko. Glasujemo.

Kdo je za? (18 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 2.b. točko. Glasujemo.

Kdo je za? (18 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet. Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 2.c. točko. Glasujemo.

Kdo je za? (17 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Nekatera gradiva za današnjo sejo ste prejeli v varovani predal v sistemu UDIS, saj vsebuje osebne podatke, ki so varovani na podlagi zakona. V kolikor jih nameravate navajati oziroma v zvezi z njimi sprožati vprašanja vas prosim za predhodne opozorilo, saj moram v takem primeru v skladu s 101. členom poslovnika sejo zapreti za javnost.

Sedaj prehajamo na A1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA IZVOLITEV VARUHA ČLOVEKOVIH PRAVIC, ki ga je državnemu zboru 14. 1. 2019 predložil predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor.

Predlog ste članice in člani zaradi varstva osebnih podatkov prejeli v varovani predal v sistemu UDIS. K tej točki dnevnega reda je vabljen Urad predsednik Republike Slovenije, seje se udeležuje gospa Nataša Kovač, generalna sekretarka v Uradu predsednika Republike Slovenije, ki jo prav lepo pozdravljam.

Uvodna pojasnila:

Zakon o Varuhu človekovih pravic v 2. členu določa, da Varuha človekovih pravic izvoli državni zbor na predlog predsednika republike.

12. člen navedenega zakona nadalje določa, da Varuha izvoli državni zbor z dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev za dobo šestih let in je po poteku mandatne dobe lahko še enkrat izvoljen.

V skladu z drugim odstavkom 13. člena navedenega zakona mora državni zbor o predlogu predsednika republike odločiti v 45 dneh od dne predložitve predloga.

Zaradi izteka mandata varuhinji človekov pri Vlasti Nussdorfer, in sicer 23. aprila 2019, predsednik republike državnemu zboru predlaga, da za varuha človekov pravic izvoli Petra Svetino.

Predlog sklepa, ki ga bo Mandatno-volilna komisija posredovala v odločanje državnemu zboru, ste prejeli kot delovno gradivo.

Želi besedo gospa Nataša Kovač, generalna sekretarka v Uradu predsednika Republike Slovenije za obrazložitev predloga?

Izvolite, beseda je vaša.