Govor

Dušan Šiško

Hvala za besedo, predsedujoči.

V Poslanski skupni Slovenske nacionalne stranke predlagamo, da se z dnevnega reda 6. seje Mandatno-volilne komisije umakne točka dnevnega reda, ki zadeva administrativne zadeve.

Zahtevamo namreč, da se ukine enopetinjsko delo poslancem po Zakonu o poslancih.

Zelo nadzoren prikaz iz prejšnjega mandata je, ko je poslanec, vsi vemo za katerega gre, na takšen način dodatno zaslužil več kot 70 tisoč evrov med leti 2007 in 2012.

Denar je šel mimo FURS na njegovo društvo in naša davčna blagajna je bila tako oškodovana za več 10 tisoč evrov. To smo razpravljali tudi na kolegiju predsednika Državnega zbora in je bil skupni dogovor, da se o tem razpravlja na Mandatno-volilni komisiji. Med tem časom pa se je ustanovila delovna skupina, ki pripravlja nov Zakon o poslancih. To se nam zdi absurdno, nedopustno in neetično dejanje.

Nadalje se to enopetinjsko delo poslancem pozna pri udeležbah na odborih in sejah, kjer jih ni iz upravičenih in neupravičenih razlogov in nato iščejo svoje zamenjave. To pomeni, da opravljanje njihovega dela vpliva na izvrševanje funkcije poslanca Državnega zbora in predstavlja ovire za objektivno in od zunanjih vplivov neodvisno upravljanje njihove funkcije. Vse to delajo z namenom, da bi lahko še več zaslužili poleg poslanske plače.

Mar ni ta še previsoka glede na mnenje ljudstva, da poslanci pač nič ne delamo?

Vemo, da poslanec ne sme opravljati pridobitvene dejavnosti, na primer imeti svoj espe in deoo, ki po zakonu ni združljiva z opravljanjem javne funkcije, zato smo mnenja, da se ukine enopetinjsko delo poslancev, ker v praksi nazorno vidimo, da to velikokrat presega eno petino polnega delovnega časa potrebnega oziroma določenega za redno opravljanje dejavnosti.

Hvala