Govor

Branimir Štrukelj

Hvala lepa, predsednica, za besedo.

Torej, Komisija za kulturo, znanost, šolstvo in šport Državnega sveta se je seznanila s tem poročilom. Pridružujem se tej ključni ugotovitvi predhodnika, da seveda je težko govoriti o izvedbi deleža ukrepov, če zraven ti ukrepi niso ovrednoteni, ker ne vemo točno, kateri so, kateri niso, tako da je to, pač to izvajanje relativno. Jasno je, iz vsega izhaja, da je bilo izjemno malo ukrepov izvedenih na področju ohranjanja in vzdrževanja kulturnih spomenikov v državni lasti, ker je bilo porabljenih zgolj 8,5 milijona in to je eden od problemov, ki ga po moji presoji, bi bilo treba v najkrajšem času rešiti.

Zdaj, tisto drugo, kar se mi zdi morda tudi bistveno je, glede na to, da je v tem poročanem obdobju prišlo tudi do priprav novega nacionalnega programa za kulturo, je zdaj vprašanje, kakšno je to stanje in presečišče tega in kaj bodo novi, bom rekel, regulatorji oziroma odgovorni na tem področju uporabili od tega oziroma ali bomo tu, ali je bil ta čas in pa znanje vrženo stran ali pa se bo ta reč nadaljevala, v tem trenutku seveda te stvari ni mogoče povsem jasno oceniti, glede na to, da nimamo pač polno, ministra s polnimi pooblastili na področju kulture.

Zdaj, tukaj bi rad v imenu komisije še izpostavil, da smo povzeli opozorila, ki so jih izrekli nekateri strokovnjaki - tu je bila recimo tudi danes prisotna gospa Uršula Cetinski – opozarjanje na neenakomerno, bom rekel, ovrednotenje, zlasti kar se tiče sodobne umetnosti in pa zvrsti sodobne umetnosti, ki so morda zapostavljene v odnosu do klasičnih oblik. To je ena od pomembnih stvari in pa seveda, slišali smo, da so pod vprašaj postavljena celo nekatere udeležbe na mednarodnem področju, kot je recimo celo Beneški, torej Beneški bienale, arhitekturni, kar bi seveda bilo za promocijo slovenske kulture zelo slabo.

Razpravljavci so opozorili zlasti na problem kulturne raznolikosti pri vodenju kulturne politike, na problem nevladnih organizacij, zlasti veliko razprave je bilo pri položaju samozaposlenih in reševanju tega vprašanja. Zdi se, da bi morali nekateri elementi koalicijske pogodbe, nove oblasti, pač razreševati to vprašanje in pa tudi izpostavljena je bila seveda gradnja NUK-a, ki se vleče, kot veste, neskončno dolgo in nimamo še vedno ne ustreznih rešitev, ki bi zagnali to ključno nacionalno investicijo, seveda gre zlasti za finančna sredstva.

Izpostavilo se je v razpravi tudi vprašanje dodatkov k pokojninam za izjemne dosežke kulturnikov in pa Državni svet je že prej, pa tudi komisija, podprla, seveda v celoti, prizadevanja za uveljavitev Zakona o kulturnem evru, kot po domače imenujemo zakon, ki se sicer imenuje Zakon o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe Republike Slovenije v kulturi.

Zdaj tisto, kar je bilo na koncu, seveda pričakovanje komisije je, da bo Vlada, ki je zdaj v mandatu, izpolnila tisto, kar piše v koalicijski pogodbi – to je 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda za področje kulture, kajti brez tega bo tudi nacionalni program za kulturo postal, tako kot te pred njim, mrtva črka na papirju. Hvala lepa.