Govor

Bojan Kurež

Spoštovana predsednica, spoštovane poslanke, poslanci, hvala za besedo! Moje ime je Bojan Kurež in sem vršilec dolžnosti generalnega sekretarja na Ministrstvu za kulturo.

Dovolite mi, da na začetku opravičim ministra, ki je na službeni poti v tujini.

Torej, uvodno pojasnilo o zgodovini dokumenta. Pred vami se nahaja poročilo o izvajanju nacionalnega programa za kulturo, za leti 2016 in 2017. Nacionalni program za kulturo je veljal štiri leta, od leta 2014 do 2017. V Državnem zboru smo o izvajanju programa poročali leta 2015 za leto 2014, potem spet leta 2016 za leto 2015. V skladu z novelo ZUJIK, ki je uvedla poročanje Državnemu zboru na vsake dve leti, pa letošnje poročilo zajema leti 2016 in 2017.

Poročilo smo na ministrstvu pripravili v sodelovanju z Javno agencijo Za knjigo, Slovenskim filmskim centrom, javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Pomembno je omeniti, da se je poročilo, ki je danes pred vami, pripravljalo v letu 2018, pod ministrom Antonom Peršakom. V času ministra Dejana Prešička je bilo poročilo sprejeto na Vladi. Novo, trenutno začasno vodstvo ministrstva tako pri izvajanju tega nacionalnega programa za kulturo ni sodelovalo in prav tako ne pri pripravi poročila, zato so tu tudi z mano moji sodelavci, ki delujejo na posameznih področjih, da bodo lahko, če seveda bo to potrebno, obrazložili posamezne segmente poročila.

Poročilo sledi logiki osnovnega dokumenta, torej nacionalnega programa, ki je razdeljen na 26. poglavij in kjer vsako poglavje pokriva svoje področje kulture oziroma umetnosti. V poglavjih so opredeljeni cilji, ukrepi in kazalniki, ki pričajo o uspešnosti doseganja ciljev. Poročilo je nekako strukturirano takole: v uvodu bivšega ministra Dejana Prešička sledi 26. poglavij, ki predstavljajo posamezna področja in kjer vsako poglavje pokriva svoje področje kulture oziroma umetnosti. V poglavjih so opredeljeni cilji, ukrepi in kazalniki, ki pričajo o uspešnosti doseganja posameznih ciljev. Kar se tiče izvajanja nacionalnega programa, se je le-to z letom 2017 zaključilo in je to torej zadnje poročilo tega nacionalnega programa. Zadnje poglavje predstavlja tudi povzetek izvajanja nacionalnega programa za kulturo v celotnem obdobju 2014–2017 in to zajema tudi vsebinske področne ocene izvajanja v celotnem obdobju.

Žal metodologija priprave nacionalnega programa 2014-2017 ni vključevala natančnega finančnega ovrednotenja predvidenih ukrepov, kar onemogoča tudi oceno finančne realizacije celotnega nacionalnega programa.

In še nekaj o uspešnosti izvedenih ukrepov. Torej, nacionalni program za kulturo ima 156 ciljev, 288 ukrepov in 454 kazalnikov. Uspešnost izvedenih ukrepov se po področjih precej razlikuje. Skupno je bilo od vseh 288 načrtovanih ukrepov v celoti ali pa vsaj v precejšnji meri izvedenih 42 %, deloma 30 %, popolnoma neizvedenih je pa 25 % ukrepov. 3 % ukrepov, pa so nekako, lahko bi jih imenovali, nadomestne narave, kar pomeni, da je namesto načrtovanega ukrepa bil izveden nek drug ukrep.

Glavna razloga, ki sta onemogočila izvedbo ukrepov sta v glavnem, da zaradi, da za izvedbo ukrepa ni bilo ustreznih pravnih podlag, ker le te niso bile novelirane ali ni bil sprejet nov zakon. To izrazito velja za ukrepe na področju medijev, filma, avdiovizualne umetnosti ter nevladnih organizacij ali drug razlog, da ni bilo zagotovljenih dodatnih finančnih sredstev, ki jih je nacionalni program predvidel, bodisi iz integralnih, bodisi iz kohezijskih ali iz kombinacije obojih. Finančna sredstva so seveda pomemben razlog na vseh področjih, še zlasti pa tu velja omeniti kulturno dediščino, knjižnično dejavnost, arhive, samozaposleni in mednarodno dejavnost.

Še nekaj besed o prihodnosti. Torej, z novim vodstvom ministrstva se bo nadaljevala priprava nacionalnega programa za kulturo za novo obdobje, ki bo na podlagi novele ZUJIK-a, iz leta 2016 obsegalo osemletno obdobje. Poleg strategije, torej, novega nacionalnega programa kulture, ki bo sprejet v Državnem zboru, bo Vlada sprejela tudi akcijski načrt z ukrepi, cilji in obsegom sredstev ter seveda kazalnike.

To je iz naše strani na kratko vse, smo vam pa z ekipo na voljo za vprašanja, hvala.