Govor

Zoran Stančič

Hvala lepa.

Spoštovana predsedujoča, spoštovani veleposlanik, njegova ekscelenca Anton Niculescu, spoštovane poslanke in poslanci, evropska poslanka ter spoštovani predstavniki Vlade!

Najprej najlepša hvala veleposlaniku za odlično predstavitev in tudi Državnemu zboru za povabilo Evropski komisiji, da se opredelimo do prednostnih nalog romunskega predsedstva.

Romunija je lani praznovala svojo 100. obletnico. Pred dvanajstimi leti je postala članica Evropske unije in s 1. januarjem je prevzela predsedovanje Svetu Evropske unije. Predsedovanje Romunije bo potekalo v času, ki je izjemno pomemben, imamo celo vrsto tesnih rokov za sprejetje ključnih aktov ob zaključku mandata Evropskega parlamenta in tudi ob zamenjavi Evropske komisije. Hkrati bo predsedstvo tudi zgodovinsko pomembno za Evropsko unijo, saj bo 9. maja v Sibiu srečanje Evropskega sveta, ki bo na nek način zaokrožilo večletno diskusijo o prihodnosti Evropske unije.

Naj se najprej osredotočim na kratke roke. Tu bo naloga verjetno najtežja, težja, kot je bila kadarkoli prej. Na mizi je namreč kar 242 zakonodajnih predlogov Evropske komisije, ki jih je do evropskih volitev in do novega mandata komisije še treba spraviti skozi zakonodajni proces. Ta sklic Evropskega parlamenta zaključi z delom že 18. aprila. Po vzpostavitvi novega sklica pa je le nekaj mesecev do začetka mandata nove komisije. Med največjimi izzivi vidimo predvsem večletni finančni okvir Evropske unije do leta 2027, ki je, kot veste, nujen za nemoteno črpanje evropskega denarja. Tudi večina preostalih predlogov, ki so še v procesu, je ključnih za delovanje Evropske unije, saj se raztezajo od podlag za delovanje Unije po izstopu Združenega kraljestva, ne glede na način izstopa, pa vse do ureditve azilne in migracijske politike.

V jesenskem nagovoru pred Evropskim parlamentom je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker dejal, da komisija, ko je začela mandat, obljubila, da bomo v petih letih uresničili inovativen digitalni enotni trg, poglobljeno ekonomsko in monetarno unijo, nadalje bančno unijo, unijo kapitalskih trgov, pravičen notranji trg, energetsko unijo s podnebno politiko, usmerjeno v prihodnost, ter celovito agendo o migracijah in varnostno unijo. Hkrati smo se tudi zavezali za socialno Evropo.

V času romunskega predsedovanja, ki je zadnje polno predsedstvo Svetu v tem mandatu parlamenta in komisije, so torej na mizi ključni elementi za uresničevanje omenjenih projektov in zaradi tega romunsko predsedstvo čaka zelo veliko dela.

Politično gledano pa zgodovinsko prelomnico v času romunskega predsedovanja predstavlja srečanje Evropskega sveta 9. maja v mestu Sibiu v Romuniji. Predsednik Juncker je že v svojem nagovoru septembra lani presodil, da bodo morali evropski voditelji na tem vrhu sodržavljane prepričati, da v bistvu enako pojmujejo smisel naše Unije. Evropske državljanke in državljani od svojih izvoljenih politikov pričakujejo, da bodo postavljene smernice za prihodnjo močnejšo, bolj povezano in tudi bolj suvereno Evropsko unijo, ki tako ali drugače dela vse v interesu evropskih državljanov. Sporočila voditeljev po majskem vrhu v Romuniji bodo torej odločujoča tudi za razplet evropskih volitev maja letos, tako v vsebinskem smislu kot tudi glede na številčnost udeležbe, ki jo pričakujemo. Volitve bodo le dva tedna po tem vrhu v Sibiu, evropski politični prostor pa bodo tako ali drugače zaznamovale, kot veste, za naslednjih pet let. V Evropski komisiji verjamemo, da bo romunskemu predsedstvu glede na dolgo, bogato, pa tudi težko zgodovino romunskega naroda sodržavljanom uspelo predstaviti prihodnost Evrope, ki sloni na skupnih vrednotah, ki povezujejo tako sever in jug kot tudi vzhod in zahod. V tej luči zaradi tega zelo pozdravljamo slogan Romunije za predsedovanje, ta slogan, kot ste slišali, je Kohezija, skupna evropska vrednota, s katerih ta država z velikimi ambicijami vstopa v svoje prvo predsedovanje Evropski uniji.

Veleposlanik je naštel štiri glavne prednostne naloge romunskega predsedovanja. Veseli smo, da so uvodoma omenjena tudi prizadevanja Evropske komisije, da so polno zajeta v vseh štirih ključnih prednostnih nalogah romunskega predsedovanja. Zgolj kratko. Prva naloga Evropa, ki se zavzema za konvergenco, kjer je prvi cilj podpora rasti in koheziji v Evropski uniji, zlasti s pomočjo inovacij in digitalizacije, ta je povsem v skladu s prizadevanji Evropske komisije. Med omenjenimi 242 zakonodajnimi predlogi s tega področja je zelo pomembno - recimo, zgolj nekaj primerov -, ureditev prostega čezmejnega spletnega nakupovanja, nadalje pravica do e-zasebnosti, zaščita pred kibernetskimi grožnjami, ki jih imamo, in to so zadeve, ki jih je treba urediti v skladu z realnostjo. Druga prioriteta je varnejša Evropa, poudarek tako na notranji varnosti, upravljanju zunanjih meja in na sodobnih izzivih, kot je tudi kibernetska varnost, to je predvsem v skladu s pričakovanji evropskih državljanov. Glede notranje varnosti in upravljanja meja je ohranjanje ustreznega ravnovesja med odgovornostjo, ki jo mora vsaka od članic prevzeti na svojem ozemlju, in tudi s potrebno solidarnostjo, je naloga vseh držav članic. Tako smo jeseni predstavili predlog za okrepitev evropske mejne in obalne straže, saj je treba zunanje meje učinkoviteje zaščititi; tako upamo, da bomo tu nadaljevali dobro delo. Tretje, povsem se strinjamo tudi z nalogo Evropa kot odločen globalni akter. Če želimo to doseči, moramo po našem mnenju na izbranih področjih zunanjih odnosov preiti na glasovanje s kvalificirano večino. Naj poudarim, da gre zgolj za izbrana področja, kot so, recimo, človekove pravice, civilne misije in drugo. Nadalje moramo okrepiti tudi položaj evra, ki je kljub relativni mladosti, torej 20 let, že druga največja, najmočnejša valuta na svet, vendar je še dosti dela na tem področju, da zaščitimo svoje interese. Glede četrte prednostne naloge Evropa, ki sloni na skupnih vrednotah, se prav tako v celoti strinjamo z romunskim predsedstvom. V okviru te prednostne naloge romunsko predsedstvo navaja solidarnost, kohezijo, enake možnosti, socialne pravice, demokracijo, svobodo, spoštovanje človekovega dostojanstva, kot tudi boj proti rasizmu, proti ksenofobiji, antisemitizmu, nestrpnosti in populizmu. Gre seveda za temeljne vrednote Evropske unije, ki bodo pod vodstvom romunskega predsedstva temelj za razprave voditeljev držav članic v Sibiu o prihodnosti Evrope.

Naj zaključim. Prioritete in cilji romunskega predsedstva so dejansko zelo ambiciozni, a hkrati tudi zelo konkretni in tudi izvedljivi ter medinistitucionalno povsem usklajeni. Romunsko predsedstvo uživa popolno podporo Evropske komisije, katere mandat, kot veste, za razliko od Evropskega parlamenta se razteza vse do 1. novembra letošnjega leta. Spoštovani veleposlanik! V času predsedovanja imate vso podporo evropske komisije in se veselimo sodelovanja z vami.

Hvala lepa za vašo pozornost.