Govor

Rudi Medved

Hvala lepa za besedo, gospod predsednik.

Naj uvodoma povem, da seveda Ministrstvo za javno upravo in sploh Vlada v celoti podpira vsakršno razpravo o boljši zakonodaji na vseh področjih in samo take široke, poglobljene razprave bodo pripomogle k temu, da bomo imeli v Republiki Sloveniji boljšo zakonodajo. Tudi seveda na področju javnega naročanja.

Zakon o javnih naročilih je sicer ta nov zakon v veljavi šele nekaj let in ves ta čas pravzaprav v javnosti tli nekako nezadovoljstvo in so kritike na račun tega zakona, vendar niso zelo konkretne. Tudi sam sem imel z javnimi naročili v preteklosti kar nekaj opravka. Res da sicer na občinski ravni in z nižjimi vrednostmi o katerih govorimo tukaj, pa nismo zaznali, da bi bil tako zelo slab. Kljub temu pa, glede na to, da se te kritike venomer pojavljajo, in to je predsednik Vlade nekajkrat v javnosti tudi poudaril, da je treba na tem področju nekaj spremeniti. Na Ministrstvu za javno upravo že kar nekaj časa teče široka akcija poizvedovanja na terenu po vsej Sloveniji, tako pri gospodarskih subjektih, pri velikih gospodarskih družbah, pri obrtnikih, pri malem gospodarstvu, tudi na ravni občin, poizvedovanje o čisto konkretnih očitkih oziroma predlogih kje naj se zakon spremeni. Mi smo v tem zbiranju teh mnenj že kar daleč. In to današnjo razpravo jaz prav tako jemljem kot prispevek k temu, da se vendarle izkristalizirajo tiste točke v zakonu, kjer bi bile potrebne spremembe. Torej, aktivnosti na tem področju tečejo in tudi tako daleč so, da seveda ne govorimo sedaj o ne vem kakšnem daljšem časovnem obdobju, ko bomo lahko ponudili vam in seveda javnosti rešitve, ki, če se bo v tej debati pokazalo, da je treba zakon seveda spreminjati.

Kar zadeva samo konkretno javno naročilo, seveda, ga jaz na tem mestu ne morem komentirati, popolnoma razumljivo in tudi Ministrstvo za javno upravo tega javnega naročila, tega postopka ni vodilo. Seznanjeni smo toliko kot vsi skupaj iz medijev in razprav o tem postopku. Je pa, bi pa rekel, da se verjetno ob tem, ko govorimo o velikih, predvsem o velikih javnih naročilih in ta konkreten primer je eden izmed njih. In ko ste, gospod poslanec, napovedali seveda čaka nas nekaj zelo velikih infrastrukturnih projektov in zaradi dolgotrajnosti teh postopkov se nam že dogaja velika gospodarska škoda.

Jaz bi morda na tem mestu vendarle opozoril na neko stalnico, ki je že kar folklora v slovenskem prostoru oziroma nacionalni šport. To je nenehno pritoževanje v postopkih javnega naročanja, ki se kaže že tako, da nekateri pritožbe pišejo že prej, preden je sploh do objave javnega naročila prišlo. Zato se nam seveda po drugi strani tudi dogajajo takšne reči. Pa jaz ne rečem, da je zakonodaja tako briljantna, da se to ne bi dogajalo tudi sicer. Ampak kultura javnega naročanja v Sloveniji je pač taka, predvsem ko govorimo o velikih javnih naročilih, pri teh manjših tega ni več toliko, ker se tudi pritožnikom, če rečem po domače, ne izplača.

Kot rečeno, na Ministrstvu za javno upravo pripravljamo nabor ukrepov. Seveda smo absolutno tudi del te razprave, ko govorimo o strokovnosti in neodvisnosti, popolni neodvisnosti državne revizijske komisije, pri čemer velja morda odpreti tudi razpravo o postopku oziroma načinu imenovanja te komisije. Tudi to je legitimen razmislek. In morda ob neki politični in strokovni razpravi na tem področju velja odpreti tudi zakon o pravnem varstvu na tem področju.

Sedaj, če sklenem, za vsakršno izboljšanje Zakona o javnem naročanju in tudi samega nadzora, ko gre za Državno revizijsko komisijo, smo na Ministrstvu za javno upravo absolutno odprti. Vse te razprave, ki so in ki bodo, bomo upoštevali, tudi tole današnjo, absolutno, in pripravili za neko širšo razpravo potem tudi izhodišča, ki naj vodijo k izboljšanju zakonodaje na tem področju. Zakon sam je v skladu z vsemi evropskimi usmeritvami, nismo našli niti ene točke, ki bi bila v koliziji oziroma v nasprotju z direktivami Evropske komisije. Ali je učinkovit ali ni učinkovit, seveda, to se sprašujemo venomer, posebej ob teh velikih javnih naročilih. Rad bi rekel še to, da bomo z vsem tem tudi pohiteli, ravno zaradi tega, kot ste omenili, gospod poslanec, ker nas čakajo in so pred durmi veliki projekti. In če bomo z izboljšanjem, s spremembo zakonodaje na tem področju lahko pripomogli, da se v prihodnje te zamude oziroma ti postopki ne bodo vlekli tako v nedogled, bomo absolutno veseli, da smo k temu vsi skupaj pripomogli, vključno s to razpravo.

Hvala lepa.

/ oglašanje v ozadju/