Govor

Polona Kovač

Ja, lepo pozdravljeni no, tudi v mojem imenu.

Ne glede na to, da prihajam iz nevladne organizacije, tokrat nimam nekih pretiranih komentarjev, ker drži, kar je povedala državna sekretarka. V resnici so bili upoštevani vsi naši predlogi, predvsem tisti, ki so se nanašali na reintegracijo žrtev trgovine z ljudmi.

To je eno področje, ki v Sloveniji ta trenutek ni čisto zares urejeno, zato ker so vse pravice za žrtve vezane na čas trajanja tega statusa žrtve, ta status pa je vezan na čas trajanja postopkov in potem v momentu, ko se neki postopki zaključijo, se oseba v bistvu znajde nekje v zraku in to je tisto področje, ki ga moramo urediti. Enako z zdravstveno oskrbo žrtev trgovine z ljudmi no, sploh glede na to, da v Sloveniji v resnici govorimo na letni ravni o zelo malo osebah, ki sprejmejo pomoč. Se pogovarjamo verjetno do petih osebah na leto in je res škoda, da jim ne bi ponudili neke maksimalne možnosti za drugačno življenje.

To, pozdravljamo to, da je preventiva, društvo Ključ izvaja večino preventivnih aktivnosti, vsaj v preteklih letih no, na tem področju letos so bili neki zapleti s tem, kdo bo financiral te aktivnosti. Na koncu se je zadeva uredila, upamo, da bo to ostalo tako, ker je doseg v lanskem letu recimo, če povem, smo informirali preko 4 tisoč otrok in mladostnikov v osnovnih, srednjih šolah, v vzgojnih zavodih, mladinskih domovih, po celotni Sloveniji pa še 900 nekih različnih strokovnih delavcev, tako da, to je zelo, zelo pomembno, da lahko ohranjamo nek nivo boja proti trgovini z ljudmi, na način, kot ga, v Sloveniji poteka no, tako. In to bi bilo z moje strani vse, če bo imel pa kdo kakšno vprašanje, pa, hvala.