Govor

Melita Šinkovec

Hvala lepa, predsednica komisije. Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci in prisotni.

Kot smo seznanjeni, je Vlada Republike Slovenije 10. januarja sprejela nov Akcijski načrt za boj proti trgovini z ljudmi za naslednje dveletno obdobje, ki ga je pripravila medresorska delovna skupina za boj proti trgovini z ljudmi.

Dokument predstavlja nadaljevanje že utečenih projektov, ki so se nam zdeli, v bistvu, primerni za vključitev, da ohranimo kontinuiteto, prav tako pa so vključene tudi nekatere nove aktivnosti, ki so plod minulih izkušenj in pa novih idej in pa z njimi tudi nadgrajujemo dosedanje delo.

Tokratni akcijski načrt vključuje tudi priporočila nadzorstvenega mehanizma GRETA iz drugega kroga ocenjevanja Republike Slovenije glede izvajanja Konvencije Sveta Evrope o ukrepanju proti trgovini z ljudmi. Kot ste verjetno že videli, je akcijski načrt razdeljen na 5 poglavij, vsako izmed poglavij pa opredeljuje niz konkretnih nalog, z navedbo nosilca, sodelujočih izvajalcev in rokov izvedbe.

Nekatere naloge s področja preventivnih aktivnosti in pomoči žrtvam trgovine z ljudmi se bodo izvajale s strani nevladnih organizacij, kar zahteva pripravo javnih razpisov, izbiro izvajalcev in so zato tudi finančno ovrednotene in zanje je določen vir financiranja. Realizacija preostalih nalog iz akcijskega načrta pa je možna v okviru rednih aktivnosti državnih organov in ministrstev.

Akcijski načrt je pripravljen v tesnem sodelovanju z vsemi člani Medresorske delovne skupine za boj proti trgovini z ljudmi, pri čemer smo upoštevali praktično vse njihove predloge in tudi predloge nevladnih in humanitarnih organizacij, ki delujejo v okviru te skupine. Verjamemo, da bo implementacija ukrepov iz akcijskega načrta bistveno prinesla k uspešnejšemu delu na področju preprečevanja trgovine z ljudmi in boja proti njej, predvsem pa k izboljšanju pogojev za zaščito in pomoč žrtvam trgovine z ljudmi. Hvala lepa.