Govor

Dobro jutro in lepo pozdravljeni.

Pričenjam 4. sejo Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Lepo pozdravljam članice in člane komisije. Prehajamo na določitev dnevnega reda seje. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: seznanitev z Akcijskim načrtom za boj proti trgovini z ljudmi za obdobje 2019-2020. Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik katere od predlaganih točk, je določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo torej na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA - SEZNANITEV Z AKCIJSKIM NAČRTOM ZA BOJ PROTI TRGOVINI Z LJUDMI ZA OBDOBJE 2019-2020. Na sejo sem vabila gospoda Sandija Čurina, nacionalnega koordinatorja za boj proti trgovini z ljudmi, ki se nam je danes opravičil, je pa z nami gospa Melita Šinkovec, državna sekretarka na Ministrstvu za notranje zadeve. Lepo vas pozdravljam. Vabili smo Vrhovno državno tožilstvo Republike Slovenije, društvo Ključ, Slovensko Karitas, Slovensko Filantropijo, Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije. S sklicem seje ste kot gradivo prejeli akcijski načrt z dne 10. januar 2019 in je bil objavljen na spletni strani Državnega zbora s sklicem.

Začenjamo torej z obravnavo tega akcijskega načrta oziroma seznanitvijo. Potem bomo dali možnost vsem vabljenim na to sejo, da podajo svoja stališča, kasneje pa bom odprla še razpravo poslank in poslancev, v kolikor boste želeli o tem spregovoriti. Naj samo rečem, na začetku, da to, kar izhaja iz tega akcijskega načrta, po podatkih Mednarodne organizacije dela, je v svetu poleg 40 milijonov žrtev trgovine z ljudmi in zato se tudi ocenjuje, da je trgovina z ljudmi druga najbolj donosna dejavnost organiziranega kriminala, takoj za trgovino z drogami.

Na Komisiji za peticije, človekove pravice in enake možnosti redno spremljamo, kaj se dogaja tudi na tem področju. Ne nazadnje, mislim, da približno 3 mesece nazaj, v oktobru, smo obravnavali prav poročilo medresorske delovne skupine v boju proti trgovini z ljudmi in tam smo tudi razgrnili določene podatke, ki so bili vezani na leto 2017. To so zadnji podatki, ki veljajo izključno za Slovenijo.

Sedaj pa dajem besedo najprej državni sekretarki, gospe Meliti Šinkovec, za uvodno obrazložitev. Izvolite.