Govor

Boštjan Poklukar

Hvala lepa, spoštovani gospod predsednik, spoštovane poslanke in poslanci, spoštovani gospod župan Ilirske Bistrice, spoštovane gospe in gospodje!

Slovenska policija tudi tokrat obvladuje razmere na meji Republike Slovenije z Republiko Hrvaško na naši Schengenski meji. Moram se zahvaliti policistkam in policistom za upravljanje nalog, katere delajo tako na naši južni meji kot v notranjosti države in zaslužijo za svoje delo vso pohvalo.

Kar se tiče številk je res, da se ilegalne migracije povečujejo. V letu 2019 do 12. maja 2019 je v Slovenijo ilegalno vstopilo 3 tisoč 364 ilegalnih migrantov. Največ je državljanov Alžirije, Maroka, Afganistana in Pakistana in migracije intenzivneje potekajo na področju Policijske uprave Novo Mesto, Policijske uprave Ljubljana in Policijske uprave Koper. Prošenj za mednarodno zaščito je do danes tisoč 327, kar se pa tiče vračanja iz sosednjih držav, torej iz Republike Avstrije in Republike Italije, iz Republike Avstrije so avstrijski varnostni organi vrnili 20 oseb, iz Republike Italije pa 96 oseb. Tudi to je podatek, da slovenska policija na meji z Republiko Hrvaško dela dobro.

Moram povedati, da je tihotapstvo oziroma, da organizirane kriminalne združbe in pa posamezniki upravljajo in vodijo tihotapljenje ilegalnih migrantov preko hrvaško-slovenske meje na ozemlju Republike Slovenije, tako da je policija v letošnjem letu do 13. maja prejela 97 tihotapcev, ljudi, ki so izvajali kaznivo dejanje in pri teh tihotapcih je bilo zajetih oziroma je policija procesirala še 449 ilegalnih migrantov. Od vseh teh 97 tihotapcev ljudi je bilo 89 tujcev, le nekaj slovenskih državljanov. V letu 2018 je bilo teh ljudi, ki so tihotapili tisoč 3 migrantov, je bilo 57 tujcev in pa 43 slovenskih državljanov. To so operativni podatki, ki nam dajo vedeti, da so migracije tudi dober posel za organizirane kriminalne združbe in pa posameznike, ki vodijo po celotni zahodno balkanski poti in policija tukaj v intenzivnem sodelovanju s tujimi varnostnimi organi tudi uspešno preprečuje ta kazniva dejanja.

Kar se tiče ukrepov na 670 kilometer kopenske meje in 47,4 kilometrov morske meje slovenska policija učinkovito varuje slovensko mejo. Postavljamo tudi dodatno začasno tehnično oviro v delu Bele krajine, sodelujemo intenzivno s slovensko vojsko tako z njihovim moštvom z enotami kot tudi s tehniko v skladu z operativnim načrtom, ki ga vodita generalna direktorica policije in načelnica Generalštaba Slovenske vojske, tudi midva z ministrom za obrambo sva dnevno v stiku, kjer se pogovarjajva ali so ti ukrepi zadostni oziroma ali je treba še kaj postoriti. V letošnjem proračunu Ministrstvo za notranje zadeve smo zagotovili tudi dodatna sredstva za video nadzor slovensko-hrvaške meje, ki ga bomo pravzaprav v /nerazumljivo/ fazi dobave in takoj, ko bo dobavljen, ga bodo policijske uprave tudi postavile ob meji. Vemo, da imamo v policiji kadrovske težave, zato generalna direktorica policije s kolegi z generalne policijske uprave in z direktorji policijskih uprav na regijah prerazporeja sile policije na južno mejo iz različnih policijskih uprav, ki so manj obremenjene, je tudi aktivirana rezervna policija, aktivna politika zaposlovanja, ki jo vodimo tako na ministrstvu za notranje zadeve kot pa v policiji tudi z letošnjim šolskim letom, ko bodo policisti izšolani bodo poslani v policijske uprave, kjer je manko kadra, seveda se pa intenzivno dogovarjamo tudi z Ministrstvom z notranje, z Ministrstvom za obrambo, kar se tiče vojaka po 45 letu, da bi jih prerazporedili v policijo. Več o samih ukrepih bo povedala generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar. Na Ministrstvu za notranje zadeve spremljamo situacijo v regiji, in sicer bilateralno zelo dobro sodelujemo predvsem na ravni vseh policijskih tako uprav kot policijskih postaj in pa seveda generalne policijske uprave z Republiko Hrvaško v izmenjavi informacij, sodeluje slovenska policija v sodelovanju bilateralnem sodeluje tako v Severni Makedoniji kot v Srbiji s policisti pri varovanju meje tako grško-severno makedonske kot severno makedonsko-srbske. Želimo krepiti policijske atašeje, in sicer v Skopju, Zagrebu, Rimu in Dunaju, razpis je že zunaj, zaradi strateških podatkov katere lahko iz teh držav pravzaprav tudi dobimo med policijskim sodelovanjem ,v Beogradu in Sarajevu policijskega atašeja že imamo.

Kar se tiče ilegalnih migracij se zavedamo, da ilegalne migracije rastejo. Policija na terenu dela učinkovito skupaj s Slovensko vojsko, odzivnost Ministrstva za notranje zadeve je učinkovita tudi na področju mednarodne zaščite in naj na koncu še dodam, da je Slovenija varna država in da sistem nacionalne varnosti delu. Če mi pa, predsednik, dovolite, pa predajam besedo generalni direktorici policije, ki bo še natančneje vrisala in predstavila ukrepe, ki jih policija dela za zagotavljanje varnosti na slovenski meji z Republiko Hrvaško.