Govor

Spoštovani, lepo pozdravljeni! Začenjam 8. nujno sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Na začetku mi dovolite nekaj obvestil. Najprej vas želim obvestiti, da je prišlo do zamenjave v sestavi odbora, in sicer bo v bodoče oziroma od 10. 5. letos pri delu odbora sodeloval namesto poslanca Robija Pavšiča poslanec Nik Prebil, vendar sem dobil obvestilo, da bo na današnji seji Nika Prebila še vedno nadomeščal Robi Pavšič, tako bo sodeloval na tej seji odbora.

Obveščam vas, da opravičil zaradi zadržanosti s strani članic in članov odbora nisem prejel, sem pa prejel dve obvestili o nadomeščanju na tej seji, in sicer: namesto Predraga Bakovića bo na seji sodeloval Soniboj Knežak, Poslanska skupina Socialnih demokratov, in namesto Nataše Sukič bo na seji sodeloval dr. Franc Trček, Poslanska skupina Levica.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za njegovo spremembo, je ta določen, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - UKREPI ZA UČINKOVITO ZAŠČITO SCHENGENSKE MEJE TER USTAVITEV NEZAKONITEGA PREHAJANJA MEJE MED REPUBLIKO HRVAŠKO IN REPUBLIKO SLOVENIJO.

Zahtevo za obravnavo te točke je 9. maja 2019 vložila Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke.

Kot gradivo ste k tej točki prejeli zahtevo Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke in predloge sklepov, ki naj bi jih na tej seji obravnavali in ki naj bi jih odbor ob zaključku razprave tudi sprejel.

Na sejo odbora sem povabil predlagatelja, predsednika Vlade Republike Slovenije, gospoda Marjana Šarca, ki se je za udeležbo zaradi službenih obveznosti opravičil, ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja, ki ga lepo pozdravljam, skupaj s sodelavci, generalno direktorico Policije mag. Tatjano Bobnar, ki jo tudi pozdravljam, s sodelavci, svetovalca predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Damirja Črnčeca, ki se je zaradi službenih obveznosti opravičil, svetovalca predsednika Republike Slovenije za nacionalno varnost mag. Uroša Kreka, ki se je zaradi službenih obveznosti opravičil, varuha človekovih pravic Petra Svetino, ki se je zaradi službene poti opravičil, prisoten pa je generalni sekretar varuha človekovih pravic, župana Občine Ilirska Bistrica, gospoda Emila Rojca, ki sodeluje na seji, župana Občine Črnomelj Andreja Kavška, ki se je opravičil zaradi tega, ker na obisku princ Edvard, predstavnike civilne iniciative Bela krajina, mag. Majo Kocjan, ki sodeluje na seji, in predstavnike civilne iniciative Jelšane, gospoda Rojca, ki sodeluje na seji.

Prehajamo na obravnavo točke dnevnega reda. Uvodoma dajem besedo predlagatelju. V imenu predlagatelja bo zahtevo za obravnavo te točke predstavil poslanec Branko Grims.