Govor

Hvala lepa za besedo.

Nekaj smo sicer uvodoma slišali, pa vendar se tukaj vseeno postavljajo nekatera vprašanja in glede na to, da mi seveda ne razpolagamo kot člani obora z vsemi podatki, bi bila vesela, če v ta namen dobimo tudi nekatere odgovore, vse razloge zakaj so postavke takšne, kot so.

Prva, zagotovo me zanima, Ustavno sodišče. Tam gre za zmanjševanje sredstev, mislim da okrog 50 tisoč evrov, če se ne motim. Zdaj, za samo delovanje Ustavnega sodišča, ali pa sam znesek boste rekli, da ni velik, ampak ker govorimo o svojem organu, je posamezna postavka tukaj notri, se mi ne zdi znesek tako majhen in me zanimajo razlogi, zakaj je tako.

Drugo, nekaj ste še omenili o tako imenovanih probacijah pa vendar, poglejte, sistem je bil vzpostavljen aprila prejšnje leto, bil je narejen verjetno nek načrt, vedelo se je tudi kakšni bodo prenosi obveznosti, saj ne morejo stvari kar tako mimo grede, zdaj bomo pa naredili malo prenosa iz Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, verjetno se je to vedelo že prej

In zame postavka, ki se pravzaprav dvigne skoraj za polovico pomeni, da je bilo nekaj fejst narobe, ali takrat, ko so stvari pripravljali niso povedali realnega stanja, koliko bo taka stvar stala in se je skrivalo, ali pa danes tukaj notri dajemo nekaj, kar nima takšne osnove.

Dejstvo je, da v rebalansu proračuna se človek vpraša, kako lahko ena postavka zraste za skoraj 50 odstotkov? In tukaj me dejansko zanima, ali so načrtovalci, ko so začeli s tovrstno aktivnostjo dejansko udarili toliko mimo, ali je šlo za zavajanje takrat, ko se je sprejemal proračun, ali pa, kot rečeno, bo danes tukaj notri umeščeno tudi kaj drugega.

Naslednja točka, očitno zelo aktualno glede na danes vabljene in prisotne.

Veliko je bilo govora v javnosti o tem, da se bo glede stanja v slovenskih zaporih stvari izboljšalo tudi kar se tiče kadrovsko. Omenjene so bile nove zaposlitve, ne vem, mislim da okrog 30 novih zaposlitev. Potem tudi o tem, da je potrebno posamezne stvari nadgraditi, kar se tiče informacijsko, sistemsko in pa tudi prostorsko. Zdaj, podatki pa kažejo, da se temu področju sredstva znižujejo.

Jaz tega ne razumem, če bomo nekaj dodeljevali pa če govorimo, vam bomo stvari izboljševali, mi pa sredstva v postavki zmanjšujemo. Tukaj je nekaj skregano z logiko.

Se pravi, težko bomo karkoli nadgradili in vem kje bomo poiskali sredstva, če jih bo manj. Jaz jih na drugih postavkah tako gledano nisem našla, lahko mi boste povedali, da so kje drugje.

Potem naprej, če grem po vrsti, kar se tiče pravosodje me zanima tudi podatek, kar se tiče Vrhovnega sodišča. Glejte, prejšnji mandat pa tudi v tem samem uvodu, ko smo imeli poročila o delovanju sodišč smo nenehno poslušali o težavah z informacijskih sistemom. To je bilo nenehno. Veliko krivde se je iskalo od zamud, od ne vem, izgubljenih podatkov, vsega, da je bilo marsikaj povezno tudi z informacijskim sistemom.

Zdaj naenkrat očitno imamo še predober informacijski sistem, ker tej postavki jemljemo 3 milijone.

Jaz se res sprašujem, kaj se dogaja? Najprej poslušamo 4 leta kako stvari ne funkcionirajo, zdaj imamo pa pri sodnih postopkih oziroma pri informatizaciji sodišč milijon, pri samih sodnih postopkih pa milijon manj sredstev.

Zdaj, kar se tiče povečanja sredstev za sodni svet, to nekako razumem, ker smo poslušali glede ne nov zakon, da stvari niso stale in je zakon prinašal več obveznosti, kot je bilo na razpolago sredstev pa upam, da bo to pomagalo sodnemu svetu tudi k boljšemu delovanju, ampak to drugič na drugi seji.

Zdaj, postavka se tudi dviguje pri delovanju tožilstev, delovanju vrhovnega državnega tožilstva za 350 tisoč, tudi to se mi ne zdi tako majhna sredstva glede na sam sprejet proračun, ki kaže 2 milijona 800, 350 tisoč ni tako malo, se mora nekje kar dobro poznati ta stvar in me zanima, zakaj bo namenjen denar. Zdaj, kar proračun tudi izkazuje in bi pač prosila odgovor ministrice, je, da se mi kar velikokrat zakalkuliramo, ko gre za popravo preteklih krivic. Tukaj govorim o državnem odvetništvu. Načrtujemo nek znesek, ki pa potem predstavlja kar bistveno odstopanje. Iz 900 tisoč mi rabimo skoraj 400 tisoč dodatnih sredstev. Tukaj gre skoraj za 50 %. Se pravi, ali smo neuspešni, ali smo neuspešni v tovrstnih zadevah, ampak veliko gre za popravo krivic in odškodnin. To je za razmislek tudi za samo Ministrstvo za pravosodje, kaj se pravzaprav dogaja, kaj je z našimi sodnimi postopki glede na to, da tukaj moramo kar dodajati veliko, no. Kaže tudi na to, kakšna je socialna slika. Potem naprej govorim, v Sloveniji brezplačna pravna pomoč, na primer na tako imenovanem upravnem sodišču. Gre za delovno, delovanje pač sodišč. Brezplačna pravna pomoč se tudi v bistvu ne samo, da se povečuje za enkrat, ampak se za dvakrat povečuje. Se pravi, ne vem, iz nekih 600 zdaj na milijon 300. To pomeni, da to govori tudi o tem, da kljub temu, da se radi hvalimo, da je velika gospodarska rast, kaže, da se brezplačne pravne pomoči… / nerazumljivo/ oziroma jo zaprosi kar veliko državljanov. In še, mislim da, pač mogoče en odgovor, saj vidim, da je to mešano po sodiščih, nekje je boljše, nekje je slabše, tudi to alternativno reševanje sodnih sporov, kar se mi zdi zelo dobro. Nekje se pač postavka dviguje, kar jaz to gledam kot pozitivno, ker upam, da je tega več in da so tudi uspehi potem, ne samo, da je postopkov več. To si želim, ampak na drugi strani pa so posamezna sodišča, kjer se ta znesek jemlje, torej bi tudi rada vedela, kaj pomeni to v tem, ker veliko govorimo o teh alternativnih reševanjih sodnih sporov. So smiselni. In tukaj bi si želela seveda, da se stvari, to, kar v bistvu namenimo denar, tudi nekako zmanjša potem samo obveznost ali pa, bom rekla, preobremenjenost sodišč v samih postopkih. In še nekaj. Prej sem že povedala za to popravo preteklih krivic. Tukaj ne vem, če mi bo ministrica lahko odgovorila, drugače pa predstavnik ministrstva. Me zanima, kako to, da takšna postavka potem je tudi pri Ministrstvu za finance, ker imamo zopet pravosodje in zopet postavko poprava krivic odškodnin in še nadaljnjih bomo dali povečana seveda postavka in še tukaj pol milijona. In mene res zanima, zakaj se to, zakaj ta delitev, ker pač se mi zdi, da če gre za popravo krivic, bi bilo fajn, da bi bila postavka jasna, na enem mestu in bi vsi natančno vedeli, koliko denarja gre za te stvari. Toliko za začetek. Glede na odgovore se bom pa po potrebi še oglasila.

Hvala.