Govor

Andreja Katič

Spoštovani predsednik, spoštovane poslanke in poslanci, sodelavci, vsi ostali prisotni!

Naj na kratko rečem, da je predlog rebalansa proračuna za Ministrstvo za pravosodje sprejemljiv. V primerjavi z lanskim leto imamo približno enako sredstev na razpolago oziroma sredstva so se nekoliko povečala. Na kratko bi predstavila prioritete Ministrstva za pravosodje. Ministrstvo za pravosodje je ključni nosilec priprave sistemskih rešitev na področju pravosodja. Med svoje vsebinske prioritete pa uvršča tudi učinkovito črpanje evropskih sredstev, nadaljevanje izvajanja investicije novogradnje zapora v Ljubljani in Igu z rekonstrukcijo gradu, informatizacijo tožilstva in državnega odvetništva, zagotavljanje prostorov za delo pravosodnih organov, govorimo o najemih ter investicije, investicijska vzdrževanja prostorov pravosodnih organov ter zaporov. Nadaljevanje aktivnosti na področju enotnega patentnega sodišča, zagotavljanje izobraževanj za zaposlene v pravosodju ter izvedba izpitov za pravniški državni izpit, zagotavljanje opreme pravosodnim policistom v skladu s pravilnikom. Glede na problematiko s katero se soočamo in kateri bo namenjena tudi v nadaljevanju ta seja, verjamemo, da bo potrebno glede na predlog rebalansa, ki ga imamo danes pred sabo, ko bomo pripravili ustrezne dokumente z notranjimi prerazporeditvami oziroma z morebitno dodatno pomočjo zagotoviti oziroma okrepiti tudi dinamiko vlaganj v posamezne zavode, zapore. In izpostavila bi tudi, da smo začeli skupaj z vrhovnim sodiščem postopke oziroma aktivnosti za novo sodno stavbo.

Tako se v proračunu ministrstva za pravosodje zagotovljena sredstva za delovanje uprave za probracijo, ki je bila ustanovljena s 1. 1. 2018, in z delovanjem začela 1. 4. 2018. Del nalog je uprava za probacijo prevzela v centru za socialno delo, nekaj pa je popolnoma novih nalog, ki nadgrajujejo trenutni obseg in dvigujejo probacijo tudi na raven drugih evropskih držav. Sredstva so namenjena zagotavljanju kadrovskih, finančnih, materialnih, tehničnih pogojev delovanja organa ter financiranja dela v splošno korist.

Kar se tiče drugih pravosodnih organov. Ko smo dobili prvi razrez proračuna, smo izvedli posvetovanje z njimi in tudi na našo podlago, pobudo je Ministrstvo za finance izvedlo dodatna usklajevanja z njimi, tako da po nekih informacijah so primerna sredstva na razpolago tudi drugim pravosodnim organom. Zagotovo pa bo potrebno v kolikor bo prišlo do novih obveznostih za tiste zadeve za katere trenutno pravnega temelja še nimamo, da se zagotovijo morebitna dodatna sredstva v proračunu.

Hvala.