Govor

dr. Franc Trček

Ja, hvala za besedo.

Poslušam to pred mano … Saj v bistvu kakšne desničarske vlade pa ropotajo oziroma še bolj pohlevno pristajajo, na to bi lahko analizo naredili.

Dejstvo je nekje drugje. Čez vikend sem bil s kolegom Toninom in Vrtovcem v neki obliki klavzule v Rimu, pa ne v Vatikanu, ampak na Mercatorjevem dialogu, dr. /nerazumljivo/ s sodelavko / nerazumljivo/ je delala raziskavo, koliko se nacionalni parlamenti sploh ukvarjamo z EU problematikami - v povprečju 5 odstotkov.

Slovenski parlament je tu zadaj pa če bi zadnjih 5 let še Trčka odrezali, bi bili še dosti bolj zadaj. In zdaj zgodba gre v tej smeri, koliko si seveda nacionalni parlamenti, v enih državah dvodomna organizacija, v enih unikameralna, vzamemo ne samo to pravico, ampak tudi dejansko dolžnost.

Glejte, mi imamo danes kaj? Dan pred kulturnim praznikom, če grem jaz zdaj ven smo nesklepčni. Toliko o resnosti.

Dobro, zdaj lahko grem ven, ker je kolegica Jeraj prišla.

Skratka, neka praksa dejansko kaže, da se evropska politika dogaja v odnosu komisija-Evropski parlament, kjer naša četica osmih evro-parlamentarcev z eno izjemo bolj lenari kot dela in v navezavi na vlado in dejansko je tu parlament nekje zadaj.

Če gremo zdaj konkretno v tokratni ECOFIN, ja, veliki problem je nedemokratičnost soodločanja, kjer dejansko na tovrstne politike v večji meri vplivajo neki ključni bruseljski lobisti, vključno s kakšno gospo z »emčema«, ki je ena od petih glavnih lobistov. Onkraj tega, kar govori Jelinčič pozablja, da je Evropska unija v dosti večji meri tudi ameriški projekt, kot si nekako upamo priznati, ureditve povojne Evrope.

Seveda smo v Levici za progresivno davčno politiko, da vidimo kakšen je ta demokratični primanjkljaj pa se zelo lepo vidi ob zgodbi in težavah, ki jo ima in naša policija in jo bo imela preiskovalka, ko bomo preiskovali šlamastiko naše bančne luknje, ker se Evropska centralna banka, v bistvu se že Banka Slovenije vede kot država v državi, Evropska centralna banka pa kot neko vesolje zase.

Zdaj, če se dotaknem kapitalskih trgov manjših držav. Finančni minister Bertoncelj je na tistem vrhu gospodarstva na Brdu mogoče celo zelo vljudno povedal, da v Sloveniji je problem, da mi resnega kapitalskega trga nimamo. Nimamo ga, ker smo imeli pajdaške oziroma »crony« kapitalizem, ker tisti, ki so iz političnih kvot bili prepuščeni v privatizacijo, če hočete imeti kapitalizma, se kapitalizma ne znajo iti, po drugi strani, kar pa so bili večkrat in vedno znova izigrani majhni vlagatelji. Iztisnjeni iz cele vrste nekih podjetij na tak način pa veste, vse do tiste mariborske zgodbe pa do kapitalizacije NKBM, ker so moji mariborski opati namesto, da bi si po domače povedano, kupili novega golfa, dali peneze tam, so rekli, saj to je pa naše, ne, domači nas pa na bojo izigrali, da ne uporabim kakšne hujše besede pa vemo, kakšna je zgodba.

Zdaj neka zadeva namesto takih solo akcij kakega zunanjega ministra, kjer bi lahko Slovenija sodelovala v neki mreži prihodnost mislečih držav je področje obdavčevanje digitalnega gospodarstva.

Evo, včeraj, toliko lahko povemo javnosti, na kosilu s francosko ambasadorko smo se tudi o teh zadevah pogovarjali, ker Francija je le ena od vodilnih držav.

Zdaj okraj vsega tega, tema je seveda tudi, da se zaključi, požegna EU proračun za leto 2017 in seveda v perspektivi bodočega proračunskega obdobje, ker bojo morali, ker to definitivno vemo, finsko predsedovanje, odigrati glavno vlogo.

Tu piše: Slovenija pozdravlja predlagane smernice, Slovenija se zavzema za realističen obseg proračuna.

Zdaj tu se mi seveda postavlja neko vprašanje, kaj si predstavljamo pod tem? Kaj naj bi zdaj bil realistični obseg proračuna Eu in seveda kakšna je sploh tukaj neka naša pogajalska moč in v katerem tangencialnem prečenju smo tukaj. A veste, neke države, ki se gredo dosti bolj resno Eu, recimo hanzeadske(?) države imajo med parlamentarno povezavo in pri določenih bolj perečih zadevah, se parlamenti med seboj posvetujejo. Mi tukaj ne da smo svetlobna leta od tovrstne politike – koliko smo že, 15 leto v Eu, delanje v politiki Eu. Mi smo vesolja stran od tega.

Na tej točki bi se ustavil, ne bi bil danes predlog, ker imamo ob 11h eno malo slovesnost tukaj ob kulturnem prazniku.

Hvala.