Govor

Dobran Božič

Najlepša hvala. Spoštovani gospod predsedujoči, spoštovani gospe poslanke in poslanci.

Dovolite mi, da vam predstavim Predlog rebalansa proračuna Republike Slovenije za Ministrstvo za zunanje zadeve za leto 2019. Ta, za leto 2019, tako znaša 90 milijonov 955 tisoč 51 evrov. Predlog rebalansa proračuna MZZ za 2019 je tako za 4 milijone 600 tisoč višji, od sprejetega proračuna za leto 2019. V danih okvirih ministrstvo lahko zagotovi sredstva za redno delovanje, nima pa še zagotovljenih sredstev za pričetek priprav na predsedovanje Republike Slovenije Svetu EU. Pričakujemo, da bodo sredstva zagotovljena s prerazporeditvijo tekom leta, s strani Ministrstva za finance.

Dodatna sredstva s sprejetim proračunom so zagotovljena na: podprogramu izvajanja zunanje politike in EU zadeve in sicer, za povečane obveznosti iz naslova plač, na podlagi realizacije dogovora o plačah in drugih stroških dela v javnem sektorju, za delovanje diplomatsko konzularne mreže, konkretno za izdelovanje novih DKP v Abu Dabiju, Teheranu in Sofiji, za katere obveznosti niso bile predvidene v sprejetem proračunu 2020 za ureditev zdravstvenega zavarovanja v državah izven Evropske unije in za obnovo stavbe stalnega predstavništva v Bruslju.

Povečuje se tudi obseg namenskih sredstev iz naslova odprodaje premoženja nekdanje SFRJ. Iz tega naslova je v začetku leta 2019 predviden tudi nakup poslovne stavbe, za potrebe konzulata Republike Slovenije v Trstu. Prav tako se povečuje(?) sredstva v podprogramu sredstva za množične migracije in sicer za dodatne obveznosti vplačila druge tranše(?) inštrument za begunce v Turčiji, hkrati pa velja tudi omeniti znižanje sredstev, v primerjavi s sprejetim proračunom 2019, ki se izkazuje na podprogramu gospodarsko sodelovanje, zaradi spremenjene dinamike plačil obveznosti do OECD. 90 % obveznosti do OECD za leto 2019, je bilo poravnanih ob koncu leta 2018. Sredstva za redno delovanje gospodarske diplomacije pa se nekoliko povišujejo glede na sprejeti proračun 2019 ter v podprogramu multilateralno sodelovanje zaradi spremembe tečajev valut za obveznosti do mednarodnih organizacij, ki se plačujejo v tujih valutah. Spoštovani gospod predsednik, hvala lepa.