Govor

Hvala za besedo, predsednik.

Kolegice in kolegi, spoštovana gospa ministrica!

V Slovenski demokratski stranki smo po vsem tem, kar se je dogajalo na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v zvezi z reševanjem vlog za socialne prejemke, smo se odločili, da zahtevamo sklic nujne seje tega odbora, da razjasnimo nekaj stvari, da upamo, da dobimo nekaj odgovorov, predvsem pa zagotovil kako se bo ravnalo v prihodnje, da čez eno leto ne bo ponovno potrebno sklicati takšne seje.

Zdaj proti zadnjih tednih lanskega leta so se v medijih pojavile zgodbe posameznih državljank in državljanov Republike Slovenije, ki so oddali vlogo za socialne prejemke in ta vloga ni bila rešena v razumnem roku.

Prišlo je pred tem do reorganizacije centrov za socialno delo, takrat se je opozarjalo, kaj se bo zgodilo, če se bo ta reorganizacija izvajala na način, kot se je. Lahko rečemo tudi do neke mere pod prisilo. Takrat vemo, da je bila interpelacija vložena zoper ministrico za delo, dr. Anjo Kopač Mrak in pogoj s strani takratnega predsednika Vlade, dr. Mira Cerarja, da njegova stranka interpelacije ne podpre je bil, da ministrica v določenem roku pripravi reorganizacijo centrov za socialno delo, če želi ostati ministrica. In tako se je zgodilo, da mi je sicer organizacija centrov, ki je smiselna, ki bi morala iti v smer, kakršno je ministrica takrat zastavila oziroma cilje kakršne si je postavila, da se predvsem razbremeni zaposlene na centrih za socialno delo, da se naredi neka avtomatizacija pri, lahko rečemo nekih rutinskih vlogah, reševanju nekih zahtevkov, da se to naredi tudi preko informatizacije, digitalizacije oziroma preko informacijskega sistema, se je zgodilo ravno obratno. Za informacijski sistem se je šel spreminjati v začetku oktobra, ko je bilo zaradi začetka tako šolskega leta, kot tudi študijskega leta največ vlog za otroške dodatke, za kosila, za vrtce, za štipendije in tako naprej in zgodilo se je to, da portal E-uprava ni bil dostopen oziroma da ni bilo možno oddajati vlog preko tega portala zaradi že prej omenjene informatizacije oziroma spreminjanja informacijskega sistema. Zdaj, da se je to zgodilo mi ne krivimo aktualne ministrice, saj ne v tem delu, zagotovo pa je imela to možnost, da bi lahko odložili, sploh glede na to, da je društvo že meseca junija opozarjalo, kaj se bo zgodilo in kako bodo socialne delavke in delavci preobremenjeni zaradi te reorganizacije in tudi kasnejšega izpada informacijskega sistema.

Po podatkih, ki smo jih dobili je bilo tako 6 tisoč vlog še nerešenih v mesecu decembru, ki jih je ministrica po tem prerazporedila tudi na druge centre za socialno delo. Zdaj v zvezi s tem, ko je prišlo do reorganizacije 62 centrov na 16 in pa do te informatizacije je potem tudi novembra ministrica, ko je videla kaj se dogaja, prišla z zakonom, kjer se je zamaknilo oziroma ukinilo to avtomatično reševanje vlog, ko gre za letne socialne prejemke.

Zdaj navkljub zagotovilom, da bodo v najkrajšem možnem času ti zaostanki rešeni, smo imeli primere, ko so recimo mlade mamice, ki so v začetku septembra oddale vlogo, ko so po navadi dobile prejšnjo leto, dve leti nazaj vlogo rešeno v dveh, treh tednih, vloge dobile rešene konec meseca januarja.

Zanima me gospa ministrica, kaj se bo v prihodnje naredilo, da do tega ne bo prihajalo? Prav tako glede na to, da na poslansko vprašanje takrat na ta podatek, da ga predsednik vlade ni imel, bodisi ni želel odgovoriti, me zanima koliko, če imate podatek, koliko je stala reorganizacija centrov za socialno delo, predvsem pa koliko se je namenilo finančnih sredstev za promocijo te reorganizacije v javnosti? Zdaj, če se ne motim, je to počelo podjetje Pristop in če se mogoče da dobiti podatek na tej seji, kakšna finančna sredstva so bila pri izstopu namenjena tako za ta projekt, kot tudi za projekt socialne aktivacije?

Zdaj za odločanje predlagamo v odboru sklep, prvi je bolj seznanitveni narave in sicer, da smo se seznanili z razlogi in odgovornimi osebami za zaostanke. Tudi tukaj bi rad slišal od vas, kdo je po vašem mnenju odgovoren za nastalo situacijo? Vemo pa, da st tudi javno večkrat reciva temu malo potarnali, kakšna je situacija na ministrstvu, kakšno stanje ste podedovali od prejšnje ministrice, dr. Anje Kopač Mrak in pa kakšna je njena vloga pri vsem tem.

In pa drugi sklep, ki ga predlagamo je sledeči in sicer, da Odbor za delo predlaga ministrici, da za odbor pripravi poročilo, ki bo obsegalo podrobnejše mesečne podatke o zaostankih pri izdajanju odločb za posamezne vrste socialnih prejemkov. Ukrepe, ki so bili sprejeti za odpravo zaostankov ter predvsem, katere ukrepe je Ministrstvo sprejelo oziroma jih bo sprejelo, da do takšnih zaostankov ne bo več prihajalo.

Jaz vem, da se boste danes verjetno sklicevali na tega Krpana, ampak, ali so zagotovila, da se v jeseni ne bo zgodba ponovila, ker govorimo tukaj… vemo, da ste dvigovali plače tako v javnem sektorju, kot tudi minimalno plačo. Takrat ste veliko govorili o socialno ogroženih družinah in večina teh prejemkov, o katerih govorimo, večina teh vlog pride ravno s strani socialno ogroženih družin, tako za subvencije vrtcev, za otroške dodatke, za štipendije. In ljudje so bili pač v tistih mesecih, ko ni bilo odgovora na vloge, v negotovosti, koliko bodo dobili, ali bodo sploh dobili. In predvsem me zanima, kako boste zdaj reševali za naprej, glede na to, da je kar nekaj mesecev zaostankov, vemo pa, da se takšne vloge, kot je dejal, mislim, da tudi predsednik Vlade, lahko rešuje tudi do enega leta ali še več. Potem se lahko zgodi, da zdaj, ko bodo te pritožbe, če bo to trajalo leto ali še več, bo prišel še vmesni čas, ko bodo nove vloge. In če se zgodba ponovi, bomo v hudi zagati oziroma boste v hudi zagati.

Tako odboru predlagamo, da se sprejme sklepa, ki ju predlagamo. Od vas, ministrica, pa želimo slišati, kdo je za to odgovoren, kakšne bodo sankcije, koliko je vaše ministrstvo v preteklosti, ko še niste bili ministrica, plačalo piar agencijam. Lahko povem, da bom sam to temo odprl tudi na komisiji, ki bo preiskovala financiranje političnih strank, kajti če neka politična stranka v zadnjem letu pred volitvami nameni piar agencijam preko ministrstva, ki ga vodi, nekaj sto tisoč evrov, to zelo smrdi; tako se bomo s tem še ukvarjali. In kaj boste storili, da se ob letu osorej ta zgodba ne bo ponovila.

Hvala lepa.