Govor

Primož Siter

Hvala lepa, lep pozdrav.

Jaz bi »štartal« iz enega zelo generalnega stališča, ki ga v Levici vedno znova in povsod, povsod poudarjamo – ta proračun in celotna politika Republike Slovenije je na napačni tračnici. Ta proračun oziroma ta rebalans pa je jasen pokazatelj tega, v kakšni smeri gremo. Na eni strani se povečujejo sredstva za orožje, na drugi strani pa razmišljamo, kje bi krpali luknje v razvoju in v sociali.

Zdaj, lotil se bom parih statistik, samo toliko da, preden preidem na specifična vprašanja in nekaj jih imam, bi samo rad orisal sliko, da bomo lažje si predstavljali, o čem govorim.

MORS-u se sredstva povečujejo za 40 milijonov in tukaj ne govorimo samo o plačah. Tukaj glavnino tega predstavljajo sredstva za strelivo in minska eksploziva in tako naprej, pa potem za nakup oklepnikov 4x4. 20 milijonov je predvidenih za 2019, v naslednjih letih pa še 6 milijonov, pa že lani se je zgodilo to nakazilo – 8,4 milijona. Radi se primerjamo z sosednjimi državami, pa se tukaj kar pozabimo primerjati z Avstrijo, ki ima na tem področju bistveno bolj napredno politiko mednarodne nevtralnosti, a(?) kar rezultira tudi v dejstvu, da ne rabijo vlagat visokih procentov svojega BDP-ja v orožje, ampak ga.