Govor

Nada Brinovšek

Hvala za besedo.

Lep pozdrav vsem zbranim!

Zanimivo, predstavnica Ministrstva za finance je v uvodu rekla, da je ta rebalans primeren za nadaljnjo obravnavo. Vemo pa, da ima Vlada pri predložitvi tega rebalansa težave tako s Fiskalnim svetom kot z Evropsko komisijo, to je dejstvo. Torej, Vlada ima težave s stroko, bi lahko rekli, ampak politika bo navsezadnje v Državnem zboru pač potrdila to, kar bo koalicija predložila.

Moram reči, da sem bila prijetno presenečena nad predstavitvijo oziroma obrazložitvijo proračuna, ministrica, nad vašo obrazložitvijo. Naj navedem samo dejstvo, da smo na Odboru za zdravstvo, ki je nekako prioriteta te Vlade in prejšnje Vlade in ne vem, katerih Vlad še – smo poslušali uvodno obrazložitev s strani predstavnice ministrstva samo pet minut. Tako da …

Zdaj, proračun za leto 2019 za področje kmetijstva, kot ste rekli, je 8 % višji od 2018 oziroma slabih 35 milijonov. Ampak ne vem, ali ste vi zadovoljni ali ne, glede na težave, s katerimi se srečuje naš slovenski kmet – poglejte, imamo vse manj kmetijskih gospodarstev, delež odhodkov kmeta se viša, kmeta bremenijo birokratske ovire, vremenske ujme, viša se KD. In za leto 2020 bo kar polovica kmetijskih, kmečkih gospodarstev – ali pa gospodinjstev –, se jim bo KD povečal za 50 do 300 %. To je izredno dosti. In to pa bo pomenilo posledično tudi to, da bodo kmetje prejeli manj socialnih transferov. Ki jih pa še verjetno kako potrebujejo.

Zdaj, zanima me, ministrica, ali ste vi zadovoljni s temi 35 milijoni. Pa imam ene par vprašanj še naprej. Ali predvidevate na področju organizacije samih kmetijsko-svetovalnih služb kakršnekoli spremembe? Name se večkrat prebivalci predvsem Zgornje Savinjske doline oziroma kmetje obračajo in pravijo, kako je mogoče, da kmetijsko svetovalna služba, taka kot je, pa nam za izdelavo poslovnega načrta za nek razpis, ki je priloga oziroma osnova za razpis, zaračuna od 600 do tisoč 200 evrov. Pa v redu, tisti, ki na razpisu potem uspejo, še je nekako razumljivo. Tisti, ki pa ne uspejo, pa tisoč 200 evrov vržejo stran.

Malo ste omenili 256 tisoč evrov za odškodnino za škodo, ki jo povzroča divjad. To je medved in pa še kaj. Za Zgornjo Savinjsko dolino, predvsem tam gor, Zadrečko, je šakal zelo problematičen. Mislim, da je ta postavka dosti, dosti prenizka.

Zanima me tudi, ali pripravljate kako spremembo na področju zračne oziroma letalske obrambe pred točo. To je – vemo, da je čas – sploh tam vzhodni del – da je bila ta obramba zelo pomembna. Zdaj, ne vem, neke spremembe so se pripravljale, kako je kaj s tem?

Glede na samo poslovanje Sklada kmetijskih zemljišč me tudi zanima, ali pripravljate kakršnokoli spremembo oziroma – saj moje mnenje je, da bi bilo najboljše, da se ta sklad ukine, zemljišča pa prenesejo na občine - vsekakor.

Nisem zasledila v vaši uvodni obrazložitvi pa – oziroma me zanima, koliko je pa ministrstvo namenilo oziroma bo v rebalansu za 2019 za samo informacijsko tehnologijo. Vemo, da država zapravi za tovrstno postavko, proračunsko postavko, ogromno, ogromno denarja oziroma dosti, dosti finančnih sredstev.

Omenila bi še sanacijo vetroloma. Dobro, nekaj gre – vem, da gre – iz druge proračunske postavke, nekaj pa tudi iz proračunske postavke Kmetijstvo. Vsa pohvala vaši intervenciji 2018, ob koncu leta 2018 ob vetrolomu na Koroškem. Vem, da ste priskočili na pomoč. Hkrati pa moramo tu izraziti neko nezadovoljstvo glede – čeprav je to za nazaj – 2017 je bila tudi velika ujma oziroma vetrolom, predvsem tudi na področju Zgornje Savinjske doline, gori je bilo ogromno, ogromno škode, kmetje so ostali tudi brez tisoč – oziroma so morali – oziroma jim je bilo uničeno tudi do tisoč kubikov lesa pa se država takrat ni zmenila za njih. Zdaj, ne vem, kdo bi moral to pobudo dati, da bi prišli do kakršnekoli pomoči, ampak zdaj je verjetno že prepozno. Zanima me pa, no, koliko je ta proračunska postavka predvidena za leto 2019, če je.

Pa še glede vaših normativnih oziroma predpisov za leto 2019. Tule imate v normativnem programu predvidena samo dva zakona za leto 2019 – Zakon o živinoreji in pa Zakon o spremembah in pa dopolnitvah Zakona o zaščiti živali. Vprašala bi pa, kaj so pa vaše obljube iz koalicijske pogodbe. Tu ste zapisali, da boste prenovili zakon, ki ureja pomoč po posledicah naravnih nesreč v kmetijstvu. Kje je ta zakon, ali ga pripravljate? Dvignili boste spodbude za prenos kmetij na mlade posameznike. Ali so sredstva zagotovljena že v rebalansu 2019? Pravite tudi, da boste odpravili revščino, predvsem kmečkih žensk. Zdaj ta koalicija je že pokazala, da ji ni kaj dosti za to. Mi smo predlagali, naša poslanska skupina je predlagala, mislim da, kaka 2 meseca nazaj predlog sprememb zakona, s katerim bi se kmečke pokojnine za ženske in moške izenačile, ampak je koalicija ta naš predlog zavrnila. In pa, kako je kaj z vašo pripravo strateškega načrta? Toliko zaenkrat.

Hvala.