Govor

Cveto Zupančič

Predsednik, hvala lepa za besedo. Lep pozdrav poslankam, poslancem Državnega zbora, ministrici, vsem gostom.

Seveda zadovoljen človek ni nikoli in tudi ne sme biti, tako da zmeraj na vseh področjih je tako. Pa vendar, ko gremo na sam proračun, enako kot je povedala sama ministrica, gre za povečanje v višini 8 %. Kar se dotika Kmetijsko-gozdarske zbornice in naših služb, gre za povečanje 4 % in se predvsem nanaša na to, kar je bilo izposlovano iz sindikalnih pogajanjih in pa tista razlika, ki je z odpravo posledica teh ali pa ukrepov ZUJF. Se pravi, gre v tem delu na povečanje predvsem pri Kmetijsko-gozdarski zbornici, Javni službi kmetijskega svetovanja in živinoreje, v višini 338 tisoč evrov. To je tisto nadomestilo, da bodo vse naloge, ki so naložene javni službi, tudi izvedene v tej meri. Seveda bi si želeli več in potrebe so večje, zaradi tega, ker če želimo te službe, kot smo večkrat povedali, pomladiti, jih narediti nekako bolj sveže, pa da se bodo te službe pojavljale več na terenu, z novimi nalogami, kako iti v razvoj slovenskega kmetijstva, bi bilo treba k temu še kaj dodati. Lansko leto smo nekako le uspeli do te mere, da smo pripeljali na vsak kmetijski zavod in tudi na zbornice po tri pripravnike, ki delajo zdaj s polno močjo, in se dejansko ta svežina že nekoliko pozna. Tako bi bilo treba ta trend nadaljevati, sploh pa v času, ko govorimo, da je velika gospodarska rast, pri kateri se da tudi sredstva povečevati.

Kar se tiče financiranja in posrednega financiranja v kmetijstvu, pa imamo pripombo na zelo majhno povečanje na postavki Prilagajanje podnebnim spremembam. Vemo, da nas vsako leto doleti ena ali pa več naravnih nesreč, in v tem sklopu se je tudi zakonodajno uredilo, da se zavarovalna premija poveča na 50 % povsod, razen pri poljščinah. In mislimo, da bo teh sredstev premalo, glede na to, da bodo, verjamem, ker je 50 % sofinanciranje zavarovanja, tako vsi deležniki, se pravi, po vseh panogah, naj bo to vinogradništvo, sadjarstvo in ostalo, hmeljarstvo, pristopili k zavarovanju. In ta sredstva, 4 milijone, mislim, da bo bistveno premalo. Verjamem pa, da boste iz drugih virov zagotovili, da bodo skladno z zakonom tudi vsi dobili ta sredstva in možnost za zavarovanje.

Če se vrnem malo nazaj, seveda, precej nam manjka sredstev pri živinoreji, materialni stroški, ta problem ministrstvo pozna in ga tudi nekako skušamo dogovarjati in s tem delom bomo morali nekako premostiti, vsaj zaenkrat.

Kar se tiče drugih zadev, seveda moram reči, da je vedno to, da je skladno s proračunom povezana tudi kmetijska politika, kot je zemljiška, govorimo o nakupih zemljišč in tako naprej. Seveda se tu rad vrnem nazaj k Skladu kmetijskih zemljišč, predvsem zaradi tega, da če bo sklad želel kupovati več zemlje, bo rabil tudi več sredstev, ki jih pa sam nima. In spet kot posledica ne želimo, da se to prenaša na posamezne najemnike za višjo najemno ceno.

Toliko bi imel zaenkrat. Hvala lepa.