Govor

Špela Perme

Lep pozdrav! Hvala za besedo.

Najprej bi želela uvodoma povedati, da so bila pri pripravi predloga rebalansa proračuna za leto 2019 upoštevana makroekonomska izhodišča Urada za makroekonomske analize in razvoj iz jesenske napovedi gospodarskih gibanj za leto 2018, ki za leto 2019 napovedujejo za 0,5 odstotne točke višjo rast bruto domačega proizvoda, kot je bila upoštevana v sprejetem proračunu za leto 2019. V skladu z napovedmi ugodnih gospodarskih gibanj, so prihodki proračuna za 6,2 % višji od načrtovanih v sprejetem proračunu za leto 2019 in so ocenjeni v višini 10,3 milijarde evrov oziroma za 602,9 milijona evrov več, kot v sprejetem proračunu. Na drugi strani se zaradi novih obveznosti povečujejo tudi odhodki, ki so za 4,8 % višji od načrtovanih k sprejetem proračunu za leto 2019 in so ocenjeni v višini 10,1 milijarde evrov oziroma za 463 milijonov evrov več kot v sprejetem proračunu.

Za leto 2019 se načrtuje proračunski presežek, ocenjen je v višini 193,6 milijona evrov oziroma 0,4 % bruto domačega proizvoda. Največji delež prihodkov državnega proračuna predstavljajo prihodki z naslova davka na dodano vrednost, sledijo trošarine, dohodnina in prejeta sredstva iz proračuna EU, ki so ocenjena na več kot milijardo evrov. Prihodki iz naslova skupne kmetijske in ribiške politike, v celotnih prihodkih iz proračuna EU predstavljajo slabih 28 %. Na odhodkovni strani proračuna je Vlada upoštevala dogovore s sindikati in reprezentativnimi združenji, uskladitev izdatkov za pokojnine ter druge zakonske obveznosti in strateške usmeritve, ki izhajajo iz strategij in nacionalnih programov.

Z vidika virov financiranja, naj bi se v letu 2019 uporabilo 8,5 milijard evrov integralnih sredstev, 1,2 milijardi evrov evropskih sredstev, s pripadajočo slovensko udeležbo ter 367,4 milijona evrov namenskih sredstev.

V Predlogu rebalansa proračuna za leto 2019 so najbolj porasli odhodki na področju socialne varnosti ter izobraževanja in športa, najbolj pa so se znižala sredstva za vplačilo v ZPIZ zaradi pričakovanih višjih prispevkov za socialno varnost, z aktivnim upravljanjem dolga državnega proračuna pa ima sredstva načrtovana tudi za plačilo obresti.

Sredstva za področja kmetijstva, gozdarstva, ribištva in prehrane se v primerjavi s sprejetim proračunom povečujejo za 35 milijonov evrov in predstavljajo 4,6 % vseh proračunskih odhodkov.

Na Ministrstvu za finance menimo, da je rebalans finančnega načrta Ministrstva za kmetijstvo usklajen in je primeren za nadaljnjo obravnavo. Hvala lepa.