Govor

Roman Gruden

Spoštovani gospod predsednik, spoštovani gospe poslanke, poslanci, cenjeni zbor – hvala za dano besedo. Lahko potrdim to, kar je povedal dr. Baluh, torej, po istem ključu je zadeva potekala tudi na našem resorju in tudi pri nas lahko vidite, da je prišlo do povečanja.

Kot veste, je šolstvo narodnosti integralni del šolskega sistema v Republiki Sloveniji in tako kot je na splošno prišlo tudi do povečanja znotraj šolskega, torej, znotraj šolskega prostora, je tudi na teh področjih absolutno, hkrati pa bi radi potrdili, torej tukaj mi zbrani z ministrstva tudi to, da vedno delamo v smeri pozitivne diskriminacije, ko gre za manjšine tako v Sloveniji, kot za našo manjšino izven meja Republike Slovenije.

Pač, mnenja smo, da so manjšine obogatitev za večinski razlog, tako da se maksimalno trudimo v tej smeri. Ker vemo, da je treba delati predvsem na kvaliteti v šolskem prostoru, zagotavljamo posebna sredstva tudi iz evropskih kulturnih skladov. Tukaj moram povedati, da se povezujemo tudi s slovensko manjšino preko meje in na ta način poskušamo posredno vplivati na pozitivno klimo na obeh straneh meje, na teh občutljivih področjih, ki so zelo pomembna za naše sobivanje.

V glavnem, da skrajšam – sredstva so se povečala, kot lahko vidite, če vas bodo zanimale določene podrobnosti, pa lahko potem v nadaljevanju še zadeve malo bolj natančno predstavimo. Hvala lepa.