Govor

Stanko Baluh

Hvala lepa, gospod predsedujoči.

Spoštovani poslanke in poslanci!

Urad za narodnosti je razpolagal s sredstvi, ki so bila že danes tudi omenjena v pripravi proračuna za 2018/2019, tako da je bil soočen tudi z vsemi limitami, ki so bile že takrat postavljene, v pripravi, v izhodišču proračuna.

Da na kratko se dotaknem, da Urad za narodnosti sofinancira delovanje krovnih organizacija italijanske in madžarske narodne skupnosti, prav tako romske skupnosti v Republiki Sloveniji. Iz našega proračuna se sofinancirajo tudi dvojezično poslovanje občin in organov občin ter dejavnosti in programe občinskih samoupravnih narodnih skupnosti v devetih občinah, kot vemo, v Republiki Sloveniji.

Prav tako se sofinancirajo radijski in televizijski programi za italijansko in madžarsko narodno skupnost ter romsko skupnost v okviru javne službe Radia televizija Slovenija.

Potrebno je izpostaviti, da sofinanciramo tudi informativne dejavnosti. Tako je časopis Népújság, madžarski časopis Népújság, ter italijanske ustanove, ki delujejo na Hrvaškem in ki opravljajo svoje dejavnosti za potrebe italijanske narodne skupnosti v Republiki Sloveniji.

Kot sem že omenil v svojem izhodišču, je rebalans proračuna potekel v okviru, ki je bil že pripravljen. Ne glede na to, je Urad za narodnosti bil dejaven pri pripravi oziroma pri realizaciji omenjenega rebalansa proračuna, tako da sredstva v nobenem segmentu za obe narodni skupnosti se niso zmanjševala. Sredstva za dejavnost – informativno dejavnost časopisa Népújság smo nekoliko povečali za ca 7 tisoč 600 evrov, to pa iz rezerv znotraj proračuna Urada za narodnosti, kajti v preteklosti so bila ta sredstva omenjenim – informativne dejavnosti tudi zaradi ekonomske krize odvzeta in smo jih sedaj nadomestili nazaj.

Dodatno je bilo približno dodano v naš proračun ca 146 ali pa 147 tisoč evrov. Gre pa za zagotavljanje 0,15 skupne primerne porabe občin. To je uredba, ki jo določa 20. člen Zakona o financiranju občin.

V nadaljevanju smo bili zelo pozorni tudi na potrebe za dodatna sredstva pri plačah. Za plače za trenutno zaposlenih v organizacijah narodnih skupnosti, kar izvira s podlage dogovora s sindikati in smo se z generalnim sekretariatom Vlade Republike Slovenije dogovorili, da bomo tekom leta pridobili tudi dodatna sredstva v višini približno 28 tisoč evrov in seveda, kar izvira iz zakonske podlage za zagotovitev teh sredstev, ki so nujna za delovanje organizacije narodnih skupnosti.

Kot rečeno, mi smo bili tudi v okviru priprave oziroma sprejetja rebalansa, aktivno tudi v kontaktu z vsemi organizacijami, manjšinskimi. Smo tudi z njimi se pogovarjali tudi o možnosti dodatnih sredstev. Žal v tem trenutku, kot je tudi rebalans bil načrtovan in sprejet na Vladi Republike Slovenije, teh dodatnih sredstev pač ni bilo zagotovljenih. V upanju, da se bo zadeva izboljšala, bo tudi priprava novega proračuna za 2020-2021.

Toliko na kratko in sem še vedno na razpolago za kakšno vprašanje. Hvala lepa.