Govor

Ja, najlepša hvala, gospod predsednik, za dano besedo.

Spoštovani predstavniki ministrstev, kolegi, kolegice – vsem skupaj en lep pozdrav!

Glede na to, da smo na Odboru za izobraževanje, znanost, šport in mladino, se bom držal proračuna znotraj tega resorja in ne bom zahajal na teme, ki bolj kot ne sodijo na Odbor za finance.

Bom poskusil biti zelo kratek. Najprej eno vprašanje za predstavnike Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Glede na to, da - kot ste se sami pohvalili – imamo letos skoraj 129 milijonov več proračunskih sredstev na tem področju, me zanima, ali obstajajo podatki, koliko je bilo vseh zaposlenih znotraj resorja v letih 2015 do 2018. Oziroma koliko več ljudi se namerava znotraj tega resorja zaposliti v letu 2019. Najsi bo to tako število zaposlenih na ministrstvu in ostalih državnih institucijah – nenazadnje pa tudi me zanima število učiteljev in pa ostalega osebja znotraj tega resorja. In pa posledično, glede na spremembe, torej 129 milijonov več sredstev – koliko od tega bo šlo izključno za plače in vse ostalo, kar tukaj pride zraven.

Druga stvar, ki me zanima. Tukaj vidimo pod – samo sekundo – pri vseh teh področjih izobraževanje in šport 103 milijone več. Pa me zanima, ali tukaj obstajajo tudi sredstva za izpolnitev ne samo ene, ampak več odločb Ustavnega sodišča. Zakaj o tem govorim? Jaz sem pogledal normativni delovni program Vlade Republike Slovenije za leto 2019 in moram reči, da še vedno čakam tisto, na kar celoten prejšnji mandat nisem dobil odgovora. To pa je, ali se pripravlja enovit zakon o visokem šolstvu in raziskovalni ter razvojni dejavnosti ali se pripravljata dva ločena, kakor vi pravite, sistemska zakona ali pa boste, kot je v navadi pri neodločnih vladah, šli samo v posamezne spremembe in dopolnitve posameznih zakonov. In iz tega izhajajoč, glede na to, da govorimo o rebalansu proračunov – kakšni so finančni okvirji sprememb zakonodaje, ki jo pripravljate v letu 2019? Torej znotraj tega tudi sprememba Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja za izpolnitev odločbe Ustavnega sodišča. Kajti verjamem, da pri skoraj 2 milijardah evrov za področje izobraževanja boste z lahkoto našli 100 tisoč evrov, ki so predvideni približno od 1. septembra 2019 do 31. 12. 2019 za izpolnitev ene odločbe Ustavnega sodišča.

Naslednja stvar, ki me zanima. Ali ima ministrstvo v tem času do 1. septembra oziroma predvsem do 1. oktobra, ko se začne študijsko leto, namero oziroma v pripravi kakšno agitacijo glede ustanovitve kakšne nove fakultete? In koliko so predvideni zneski za ustanovitev novih fakultet? Ali pa za posamezne nove študijske programe.

Zdaj bom šel pa še na zadnji dve stvari, s katerima se največ ukvarjam. Eno je šport, drugo pa mladina. Pa bom začel z mladino. Tukaj piše 3,6 milijonov evrov sredstev za Urad Republike Slovenije za mladino. Eni bodo rekli: »Veliko.« Drugi bodo rekli: »Malo.« Jaz osebno mislim, da bi lahko ta urad dobil veliko več sredstev. Je pa res, da če bo ta urad sredstva zapravljal za velike neumnosti oziroma celo za vsebine, ki niso iz delokroga Urada za mladino, potem predlagam, da tudi tu sredstva zmanjšate. Skratka, ali Urad za mladino dela tisto, kar se dotika Urada za mladino, ali pa se jim sredstva sorazmerno ugasnejo, glede na to, da se ukvarjajo marsikdaj z zadevami, ki niso delokrog Urada za mladino.

In sedaj še zadnja zadeva – šport. Gospod državni sekretar je rekel: »Šport za vse v varnem okolju.« Gospod državni sekretar, verjetno veste, da je športna infrastruktura nekje stara po statističnih podatkih nekje med tistim letom starosti, ki ga imate vi, in med tistim, v katerem letu sem jaz rojen, torej med 35 in 40 let. Pa me zanima glede na zelo bor izplen na tem področju, kjer v predlogu rebalansa za leto 2019 pričakujete 3,3 milijone, me zanima, koliko iz tega bo šlo za razpis na področju športne infrastrukture. Drugič, kdaj bo ta razpis. In pa tretjič, kakšni bodo spet pogoji pri tem razpisu, kajti vaša predhodnica kot ministrica, gospa Makovec Brenčič si je izmišljevala skoraj nemogoče pogoje, skratka da je drobila denar po 50 tisoč evrov, ki ni zadoščal niti za kakšen parket, kaj šele za kakšno resno obnovo. Samo medklic. Tukaj sva zdaj s kolegom Žanom Mahničem ugotavljala, da njegova telovadnica oziroma telovadnica v njegovi občini je več vredna kot celoten znesek za športno infrastrukturo v letu 2019. Če pa povem primer Občine Sevnica, kjer se že 10 let trudimo s stadionom in upamo na državno pomoč, pa da bomo morali sami dati 1,1 milijona sredstev v sanacijo bazena, kar predvsem gospod državni sekretar ve iz primera iz občine, iz katerega izhaja, da koliko to znese in ne nazadnje da imamo problem z marsikaterim drugim športom, ki nima ustreznih športnih površin. Me zanima, ali obstaja kakršnakoli možnost, da glede na to, da bom zopet sam na Odboru za finance in ne danes predlagal veliko več sredstev za postavko športna infrastruktura, ali se morda obeta kakšna podpora s strani Ministrstva za izobraževanje, da preko poslancev, poslanskih skupin koalicije da večjo veljavo. Tukaj morda samo medklic. Če ne boste vi predlagali 5 ali 10 milijonov več, bo verjetno veliko lažje to speljati preko Odbora za finance, kot pa da se opozicijski poslanec od leta 2015 vsako leto trudi in nagovarja poslance po hodnikih, predvsem tiste, ki vejo, kako pomemben je šport in kako pomembna je športna infrastrukturo, pa najsi bo tako za tiste najmlajše ali pa za to, kar ste sami rekli, za podporo vrhunskemu športu, ker kaj nam pomagajo vrhunski športniki, če slej ko prej tako kot večina ostalih mladih gredo v okolja, kjer je športna infrastruktura tako mladim, predvsem perspektivnim, ne nazadnje pa tudi vrhunskim športnikom veliko bolj naklonjena. Skratka, da se ne bomo trkali po prsih pri uspešnih rezultatih vrhunskih športnikov, ki bodo plod tujih strokovnjakov in pa tuje športne infrastrukture in ne slovenske, ki žalostno marsikje propada. Toliko.

Najlepša hvala.