Govor

Robert Pavšič

Najlepša hvala za besedo, gospod predsednik.

Najprej lepo pozdravljeni vsi skupaj! Pozdravljamo tudi ministra, ki je danes kljub stavki, upam, da prišel že v Bruselj. In še čestitke vsem ob nedavnem svetovnem dnevu 112 in vsem v Upravi za zaščito in reševanje, še posebej pa regijskem centrom za obveščanje, ki, vemo, da so se v Sloveniji zelo izkazali in veliko večino – skoraj 100 % odgovorijo v manj kot desetih sekundah.

Jaz sem vesel, da je tokratni rebalans proračuna izrazito socialno in razvojno naravnan, in vidimo, da bo šlo skorajda večino vseh teh zbranih oziroma povečanih sredstev za ureditev socialnega stanja zaposlenih v Slovenski vojski. Vseeno pa imam nekaj vprašanj za sekretarja.

V vašem poročilu nisem nikjer zasledil, kako je s sredstvi za so investicijo v gasilsko-reševalni center v Postojni. Vemo,d a je prišlo tam do nekaterih manjših zapletov. Kakšni so v zvezi… če smo že pri Postojni, nadaljnji ukrepi in koraki glede osrednjega vadbišča Slovenske vojske na Počku. Vemo, da se je občinski svet sestal v prejšnjem tednu in sprejel nekatere sklepe, kakšne so trenutne aktivnosti in kakšne so načrtovani naslednji koraki?

Bolj na splošno pa me zanima predvsem nekaj področij iz Uprave za zaščito in reševanje. V prejšnjem tednu smo videli prispevek o težkem položaju gorsko-reševalnih služb, pa se pripravlja sprememba zakonodaje na tem področju, da bo to lahko sistemsko urejeno, predvsem kar se tiče kadrovske okrepitve in njihovih prostorskih vprašanj – verjetno je to nekje malo bolje urejeno, drugje malo slabše, tako kot na področju gasilstva. Kako so v rebalans vključena poglavja iz pričakovane oziroma zdaj že kar skoraj da uveljavljena, če tako rečem - Resolucija o nacionalni varnosti?

Pa še eno pojasnilo bi želel. 3 tisoč postelj in odej plus zabojniki. Ali je to namenjeno za vojsko, da ne bo prišlo do spet kakšnih čudnih podatkov komu je to namenjeno in da ne bomo poslušali, kako… ne bom niti besede uporabil, ker znajo zadeve zelo hitro eskalirati v neželjene vode.

To bi želel za enkrat, najlepša hvala.