Govor

Ljudmila Novak

Spoštovane članice in člani komisije, gospod minister, vabljeni ter ostali prisotni, lepo vas pozdravljam!

Pričenjam 3. sejo Komisije za odnose Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani komisije: Franc Breznik, Iva Dimic, Ferenc Horváth in Samo Bevk. Na seji kot nadomestni člani komisije s pooblastili sodeluje Boštjan Koražija namesto Violete Tomić. Obveščam vas, da so na sejo vabljeni: gospod Peter Jožef Česnik, minister za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono Slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu; predstavniki Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, predstavniki Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, prisoten je gospod Roman Gruden, ki je bil že z nami ves čas na Koroškem; predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve, gospod Matej Andoljšek - tako hitro ne morem pogledati kje ste -; dr. Valentin Incko, predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev, ki pa ga nadomešča gospod Nanti Olip; gospod Manuel Jug, predsednik Zveze slovenskih organizacij na Koroškem. V imenu komisije in v svojem imenu vam izrekam, iskreno čestitam ob izvolitvi na mesto predsednika. Iskene čestitke! / aplavz/

In gospodu Šturmu smo tudi poslali zahvalo za njegovo dolgoletno delo v vaši organizaciji in odločil se je predati vajeti mladim, kar je tudi dobro.

Nadalje so vabljeni: Bernard Sadovnik, predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk, ki se je opravičil, ker je nujno zadržan. Gospod Gabriel Hribar, predsednik Enotne liste, Aljoša in Simona Ristič, vodji projekta Vilina. Sta z nami? Nista z nami. Predstavniki strokovno-pedagoškega združenja Sova, predstavniki Slovenskega šolskega društva v Celovcu, prisoten je predsednik društva, dr. Avguštin Male ter predstavniki društva delovna skupnost privatnih dvo in večjezičnih vrtcev na Koroškem. Prisoten je tajnik društva, Jože Blajs. Vse navzoče lepo pozdravljam!

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje komisije. S sklicem seje ste prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Sedaj pa prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PROBLEMATIKA DVOJEZIČNEGA ŠOLSTVA IN RABA SLOVENŠČINE V DOMAČEM OKOLJU NA AVSTRIJSKEM - KOROŠKEM.

S sklicem seje 12. februarja 2019 ste prejeli tudi gradivo, stališče krovnih organizacij avtohtone slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem do obravnavane problematike ter naknadno 21. februarja še opomnika o stanju dvojezičnega šolstva na avstrijskem Koroškem, pripravljena s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Vsem pripravljavcem gradiva se lepo zahvaljujem.

Sedaj pa vabim k besedi gospoda ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Petra Jožefa Česnika.

Izvolite.