Govor

Monika Gregorčič

Spoštovani.

Nadaljujemo 16. sejo Odbora za zunanjo politiko.

Prehajamo na 3. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG DEKLARACIJE O USMERITVAH ZA DELOVANJE REPUBLIKE SLOVENIJE V INSTITUCIJAH EVROPSKE UNIJE V OBDOBJU JANUAR 2019-JUNIJ 2020.

V Državnem zboru danes že 13. obravnavamo predlog deklaracije, kot to predvidevata Zakon o sodelovanju med Vlado in Državnim zborom v zadevah Evropske unije in Poslovnik Državnega zbora. Do sedaj je že bila opravljena obravnava na matičnih delovnih telesih, danes pa poteka obravnava še na našem odboru, ki je pristojno delovno telo v zadevah zunanje in varnostne politike, za druga področja je namreč pristojen Odbor za zadeve Evropske unije. V skladu s 154.g členom poslovnika bo tako Odbor za zunanjo politiko kot pristojno delovno telo opravil obravnavo predloga deklaracije za področje zunanje in varnostne politike, torej poglavja zunanje zadeve in obramba.

Gradivo je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora z dne 20. december 2018. Prejeli pa ste tudi mnenje Komisije Državnega sveta za mednarodne odnose in evropske zadeve, ki predlog deklaracije podpira. K poglavju zunanje zadeve in obramba smo prejeli tudi naslednja amandmaja: amandma poslanca dr. Mateja Tašnerja Vatovca z dne 14. februarja 2019 in predlog za amandma odbora koalicijskih poslanskih skupin LMŠ, SD, SMC, Desus in SAB, ki ste ga prejeli danes na klop.

Besedo dajem gospodu mag. Dobranu Božiču, državnemu sekretarju na Ministrstvu za zunanje zadeve. Prosim, da nam predstavite predlog deklaracije s poudarkom na zadevah iz pristojnosti Odbora za zunanjo politiko.

Izvolite.