Govor

Ksenija Klampfer

Hvala lepa za besedo. Vsi skupaj lepo pozdravljeni.

Glede problematike slepih in slabovidnih otrok sem se sama seznanila v mesecu decembru. Tisti dan, ko so tudi potekale demonstracije pred Državnim zborom. Moram povedati, da sem še isti vikend poskušala stopiti v stik s starši otrok. Tako sem čez vikend preko družabnega omrežja našla tudi mamico, gospo Pader Jagodič in takoj v ponedeljek 24. decembra sem jo povabila k sebi. Oglasila se je pri meni skupaj s sinom Filipom, kajti želela sem, da mi predstavi dejansko stanje in pa svojo zgodbo, oziroma zgodbo tudi vseh staršev. Gospa Pader je govorila o izkušnjah vseh staršev, sedeli sva skupaj, predstavila mi je dejansko stanje. Razšli sva se s tem, da ji ne morem ničesar obljubiti. Obljubila sem ji, ker sem oseba, ki ne želim dajati nekih praznih obljub, obljubila pa sem, da se bom po svojih najboljših močeh zavzela, da zadevo uredimo.

Ker sem tudi sama pravnica, sem si čez praznike odnesla to dokumentacijo tudi domov, nekako poskušala si ustvariti tudi pravno stanje, kaj se je dogajalo, kar je gospa predsedujoča tudi že na kratko nakazala in takoj po novem letu sem na razgovor povabila k sebi gospo varuhinjo in pa gospoda Groznika, glavnega državnega odvetnika. Sedeli smo tudi skupaj s strokovnimi sodelavci in moj predlog je šel nekako v to smer, da bi našli zakonsko rešitev za popravo nastalih krivic. Namreč ugotovili smo, da v samem upravnem postopku so bile narejene napake, da jih v upravnem postopku sami ne moremo več rešiti, ker so potekli vsi roki, tako objektivni kot subjektivni, da bi lahko uvedli obnovo postopka ali česa podobnega, uporabili kakšen institut, Zakon o splošnem upravnem postopku. Zato je šel naš predlog v smer, da pripravimo eno zakonsko podlago, eno zakonsko določbo, zakonsko rešitev, da bi lahko popravili nastale krivice.

Moram povedati, da aktivnosti že pospešeno tečejo. Sodelujemo tudi s Službo Vlade za zakonodajo. Predvsem bi želeli najti eno pravo… potrebovali bi kot je bil tudi naš sklep še nekaj časa, nekaj mesecev, namreč, da detektiramo vse primere, zajamemo vse otroke in pa tudi, da seveda to zakonsko rešitev nastavimo v tej smeri, da ne bi povzročala nekih novih krivic.

Tako da naš predlog gre v to smer, da seveda s pospešenimi aktivnostmi v naslednjih mesecih pripravimo zakonsko rešitev, da bomo seveda krivico, ki je nastala staršem in pa otrokom, čim prej popravimo.

Mogoče bi samo izkoristila še to priložnost, da se v imenu ministrstva opravičim staršem in pa otrokom za pretekle napake ministrstva in dajem besedo, da bomo, kar je v naši moči poskušali, da čim prej najdemo to zakonsko rešitev in seveda, da to tudi čim prej rešimo. Seveda pa sama rešitev mora biti takšna, da ne bi povzročala novih krivic, da so zajeti vsi primeri otrok, tako da kot je predlagano nekje v naslednjih mesecih, mi to pripravimo, osnutek zakona damo v javno obravnavo, pri njem boste lahko tudi sodelovali in potem najdemo eno skupno rešitev, ki bo enkrat za vedno te krivice tudi popravila.

Hvala lepa.