Govor

Robert Polnar

Spoštovane gospe, cenjeni gospodje, lepo pozdravljeni!

Pričenjam 5. sejo Odbora za finance. Obveščam vas, da je zadržan in se seje ne more udeležiti član Odbora za finance, Primož Siter iz Poslanske skupine Levica. Imamo pa kar nekaj nadomestnih članov in članic, ki na seji sodelujejo s pooblastili in ta zadeva izgleda takole: poslanec Željko Cigler nadomešča poslanca Luko Mesca iz Poslanske skupine Levica, poslanec Andrej Rajh nadomešča poslanca Franca Kramarja iz Poslanske skupine Stranke Alenke Bratušek, poslanka Nada Brinovšek zamenjuje oziroma nadomešča poslanko Karmen Furman iz Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke, poslanec Gregor Židan nadomešča poslanko Moniko Gregorčič iz Poslanske skupine Stranke modernega centra in poslanka Tina Heferle nadomešča poslanko Andrejo Zabret iz Poslanske skupine Lista Marjana Šarca.

S sklicem seje ste prejeli tudi dnevni red. Članice in člani seveda tudi veste, da ste z dnem 13. februarjem 2019 prejeli tudi predlog za širitev z naslednjo točko dnevnega reda in sicer bi to bila 7. točka dnevnega reda – Zahteva Vrhovnega sodišča Republike Slovenije za oceno ustavnosti 1. odstavka 148. člena Zakona o davčnem postopku.

Prehajamo na odločanje o predlogu za širitev. Ali želi katerikoli predstavnik poslanske skupine predstavite mnenje poslanske skupine o tem predlogu? Vidim, da ne, zato prehajamo na glasovanje.

Kdo je za? (14 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog za širitev s 7. točko dnevnega reda sprejet.

V poslovniškem roku nisem prejel drugih predlogov v zvezi z dnevnim redom, zato ugotavljam, da je določen takšen dnevni red, kot ste ga sprejeli s sklicem seje odbora skupaj s širitvijo.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE SVETA O SPREMEMBI UREDBE ŠT. 904/2010 V ZVEZI Z UKREPI ZA KREPITEV UPRAVNEGA SODELOVANJA ZA BOJ PROTI GOLJUFIJAM NA PODROČJU DAVKA NA DODANO VREDNOST.

Gradivo k točkam od 1. do 4. smo prejeli od Vlade, dne 31. januarja 2019 na podlagi 1. odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in vlado o zadevah Evropske unije. Predlagatelj stališča Republike Slovenije v točkah 1. – 4. je Vlada. Odbor bo kot matično delovno telo točke obravnaval na podlagi 2. odstavka 154. h člena Poslovnika Državnega zbora. Svoja poročila bo posredoval pristojnemu odboru, to je Odboru za zadeve Evropske unije. Poslovniško določen rok za vložitev amandmajev matičnega delovnega telesa je najkasneje dva dni pred sejo pristojnega odbora. K vsem štirim točkam, od prve do četrte so vabljeni predstavnice in predstavniki Ministrstva za finance. Gospe članice odbora in gospodje člani odbora, preden predam besedo predstavnikom Ministrstva za finance, vas prosim za eno vaše mnenje. Vlada je namreč zaprosila, da bi združila uvodno predstavitev za vse predloge stališč Vlade Republike Slovenije, zato ker so vsebinsko med seboj povezani. Gre predvsem za to, da se vsi nanašajo na ukrepe za boj proti goljufijam v zvezi z davkom na dodano vrednost pri e-trgovanju, da je cilj vseh teh predlogov oziroma ukrepov, o katerih bomo odločali, vzpostavitev novega osrednjega elektronskega sistema za shranjevanje informacij o plačilih, da je naslednji cilj okrepitev sodelovanja med davčnimi organi in ponudniki plačilnih storitev, da je skupni imenovalec oziroma, da so skupni imenovalec tudi ukrepi, ki bodo razbremenili podjetja in bodo enostavni za izvajanje in predvsem, da se zagotovi preglednost poslovanja in omogoči učinkovit nadzor davčnega organa. Predlog je torej, da bi predstavnica Ministrstva za finance vse štiri točke dnevnega reda predstavila hkrati. Ali kdo temu nasprotuje? Vidim, da ni nasprotovanja, zato prosim gospod predstavnico Ministrstva za finance, državno sekretarko Natalijo Kovač Jereb za dopolnilno obrazložitev k predlogu stališč.

Izvolite.