Govor

Edvard Paulič

Hvala lepa za besedo.

Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor je na 4. nujni seji dne 5. februarja 2019 obravnaval predlog rebalansa proračuna. Ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek, je v dodatni obrazložitvi poudarila, da skupen obseg sredstev v predlogu rebalansa znaša dobrih 844 milijonov evrov. Ta znesek je za 65 milijonov evrov višji od realizacije v letu 2018 in slabih 50 milijonov evrov višji od tistega v sprejetem proračunu za leto 2019. Izpostavila je, da od celotnega zneska približno 150 milijonov evrov sredstev predstavljajo evropska sredstva in glede na to, da je bila lanskoletna realizacija črpanja teh sredstev 85 milijonov evrov in je bila v trenutni finančni perspektivi daleč najboljša, bo za predvideno letošnjo realizacijo v višini 150 milijonov evrov, potrebno vložiti izredno veliko napora. Omenila je 3 konkretne primere in sicer, gradnjo drugega tira železniške proge Divača-Koper, gradnjo tretje razvojne osi in pa podelitev koncesije za gradnjo hidroelektrarn na srednji Savi.

Minister za okolje in prostor, Jure Leben, je v dodatni obrazložitvi postavk, ki se nanašajo na delovno področje Ministrstva za okolje in prostor poudaril, da predlog rebalansa predvideva sredstva v višini skoraj 375 milijonov evrov, kar je za dobrih 23 % ali 72 milijonov evrov več kot v sprejetem proračunu za leto 2019. Predvideno povišanje gre predvsem na račun slovenske udeležbe pri sofinanciranju evropskih projektov, namenskih postavk in integralnih sredstev. Izpostavil je, da je glavna naloga ministrstva pri izvrševanju predlaganega rebalansa nameniti maksimalne napore povečanju črpanja evropskih sredstev in povečanju črpanja namenskih skladov – to sta Sklad za vode in Sklad za podnebne spremembe. Omenil je, da veliki projekti za leto 2000(?) niso predvideni(?) večje aktivnosti pa so predvidene pri pripravi koncesijske pogodbe za gradnjo hidroelektrarn na srednji Savi.

V razpravi je bilo kar nekaj vprašanj in predlogov, na katera sta minister in ministrica odgovorila, pa jih zdaj tukaj ne bi navajal. Odbor ni oblikoval svojih amandmajev in se je seznanil s predlogom rebalansa proračuna Republike Slovenije za leto 2019.