Govor

Robert Polnar

Spoštovane gospe in gospodje, dobro jutro! Članice in člane Odbora za finance in vse ostale povabljene na današnjo sejo Odbora za finance lepo pozdravljam!

Pričenjam 6. sejo Odbora za finance. Obveščam vas, da je zadržana in se seje ne more udeležiti članica odbora, poslanka Suzana Lep Šimenko. Na seji pa kot nadomestni članici sodelujeta poslanka Ljudmila Novak, ki nadomešča poslanca Jožefa Horvata in poslanka Anja Bah Žibert, ki nadomešča poslanca Marka Pogačnika.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov v zvezi z dnevnim redom, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem seje odbora.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG REBALANSA PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2019.

Predlagatelj rebalansa je Vlada. Državnemu zboru ga je v obravnavo poslala na podlagi 40. člena Zakona o javnih financah. K tej točki so vabljeni Vlada, Ministrstvo za finance, Urad za makroekonomske analize in razvoj ter Fiskalni svet. Dodatno je bil povabljen tudi Sodni svet, vendar so poslali opravičilo, da se današnje seje ne morejo udeležiti.

Prejeli smo dodatna gradiva in sicer so to mnenja vseh zainteresiranih delovnih teles. Oceno Fiskalnega sveta z dne 7. februarja 2019, mnenje Sodnega sveta z dne 15. februarja 2019, mnenje Državnega sveta z dne 27. februarja 2019 in stališče Vlade Republike Slovenije do ocene Fiskalnega sveta z dne 28. februarja letošnjega leta. Na klop ste dobili pregled amandmajev z dne 2. marca 2019.

Odbor bo predlog rebalansa proračuna Republike Slovenije za leto 2019 obravnaval na podlagi 4. odstavka 166. člena Poslovnika Državnega zbora, ki določa, da se matično delovno telo opredeli do predloga rebalansa proračuna in do vloženih amandmajev in pripravi poročilo, ki vsebuje njegova stališča in opredelitve do amandmajev ter amandmaje matičnega delovnega telesa. Do izteka roka za vložitev amandmajev, torej do 1. marca 2019, so kvalificirani predlagatelji vložili 34 amandmajev in sicer Poslanska skupina Slovenske nacionalne stranke dva amandmaja, h katerim je bila vložena tudi sprememba amandmaja k uporabniku Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo; Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je vložila 16 amandmajev; Poslanska skupina Nove Slovenije – Krščanski demokrati je vložila prav tako 16 amandmajev.

Odbor bo najprej razpravljal o predlogu rebalansa v celoti, potem pa bo obravnaval vložene amandmaje in tudi predloge morebitne za amandmaje odbora. Zainteresirana delovna telesa niso oblikovala svojih amandmajev.

Prosim predstavnika Vlade, ministra za finance gospoda Andreja Bertonclja, da poda uvodno obrazložitev predloga rebalansa proračuna.

Gospod minister, izvolite.