Govor

dr. Franc Trček

Hvala za besedo.

V osnovi se nisem mislil oglasit, pa se moram. Na srečo nisem član MVK, tako da me zgolj izjemoma vidite tukaj. Ne bom se opredeljeval glede konkretnega gospoda, ponovil bom pa to, kar trdim že ves čas in kar je tudi gospa Jadranka Sovdad govorila – to, da Državni zbor potrjuje oziroma »žegna«, če rečemo v ljudskem jeziku, kdo je v tretji veji oblasti je relikt nekega sistema, ki ni bil ravno demokratičen.

In zdaj neka stranka, ki ima ogromno proti tem sistemu, jaz bi predlagal, da nekako se gre v spremembo zakonodaje, da Državni zbor ne potrjuje in na ta način tudi dobijo odgovornost in avtonomijo in samostojnost tretje veje oblasti. Seveda gre za spremembo Ustave. Vemo, koliko glasov potrebujejo in to bi zame bila neka zrelost, ker vedno znova, zlasti s strani ene stranke opozicije, katere dolgoletni predsednik zelo rad hodi po sodiščih, so te neke zgodbe. Nekdo odgovarja, nekdo ne odgovarja in mislim, da imamo več kot dovolj drugega dela in da dejansko ta relikt, ki je delno izjema v ustavnih parlamentarnih demokracijah, že enkrat pošljemo na smetišče zgodovine.

Tretja veja oblasti ima odgovornost, naj se sama kadruje, mi kot skrbniki proračuna, pa ji moramo zagotoviti, v ljudskem jeziku, dovolj »penez« in to je pika, ker drugače vedno znova prihaja na MVK, potem pa na rednih sejah do takšnih in drugačnih teatrov, kdo komu odgovarja, kdo komu ne odgovarja. Strinjam se pa tu z Lidijo, da pa določeni ljudje bi pa morali malo tudi razmisliti o tem, da ima dan samo 24 ur – v nabiranju nekih položajev ali odgovornih funkcij, na kateri so.

To je pa tudi neka druga zgodba – nek ustavni sodnik je kdaj že v 70ih, 80ih, v bivšem sistemu pisal o nekih funkcionarjih, ki so si nabrali toliko funkcij. V prejšnjem mandatu, verjetno ste nekateri že pozabil, smo imeli prvo ministrico za šolstvo iz SMC, ki je imela toliko dodatkov, da sem jaz razmišljal, da mora njen dan biti dolg vsaj 42 ur, če hoče vse »popedenati«, to je pa tudi neka zadeva znotraj političnih kadrovanj, ki se jih grejo vse stranke. Danes sem nekako razmišljal v tej smeri. Toliko, zelo na kratko, hvala.