Govor

Hvala lepa, predsedujoči za besedo.

No, danes se bomo odločali za enega izmed dveh kandidatov. Zdaj, seveda, je bilo v uvodu s strani predstavnice predsednika države nekako navedena strokovna pot enega in drugega kandidata, vendar pa bi se tukaj ustavila tudi na neko drugo vprašanje, ki pa seveda v tem delu ni bilo izpostavljeno.

Namreč, če povzamemo, kaj je bistvena naloga Sodnega sveta? Sodni svet je seveda najvišji kadrovik v držav, ko gre za sodno vejo oblasti. Njihova naloga je, da krepi neodvisnost sodne veje oblasti, da seveda pri tem ne prihaja do nobenih dvomov in da seveda daje in pomaga pri dobremu imenu te veje oblasti.

Zdaj, ko pa govorimo o gospodu Sašu Preliču, pa se postavlja res zelo aktualno vprašanje – ali bo omenjeni, če bo izvoljen v Sodni svet, to funkcij opravljal kot strokovnjak, ki ste ga vi tudi navedli, kar se tiče pravne fakultete in njegovih del, ki jih je tam opravljal, ali kot politik? Namreč, gospod je v zadnjem času izrazito politik. Je aktiven član, kar se tiče župana Maribora, se pravi, gospoda Arsenoviča in je tudi predsednik nadzornega sveta, Mestne občine Maribor.

Se pravi, težko mu boste danes govorili, da lahko ti dve zadevi ločimo. Se pravi, verjamem da, kar se tiče pravne fakultete, absolutno, bil je dekan, bil je vse to, kar ste omenili, ampak danes je on politik in jaz menim, da bi bilo zelo slabo, če danes v Sodni svet izvolimo nekoga, ki je politično aktiven in ne moremo mimo tega, ali bo potem deloval tako tudi v samem Sodnem svetu. Vsako imenovanje, ki ga Sodni svet opravi, mora biti, kar se tiče transparentnosti, kar se tiče neodvisnosti, je še kako občutljivo. Mi vemo, da se o tem velikokrat pogovarjamo, veliko želimo tudi informacij o tem, koga se predlaga, vendar pa, če bo gospod Sašo Prelič, član Sodnega sveta, bojo ti pomisleki še toliko večji.

V Slovenski demokratski stranki ne moremo podpreti nekoga, ki je trenutno aktivno politično udejstvovan v prostoru. Gre vendarle za neodvisno vejo oblasti, gre za Sodni svet in gre za to, da mora biti vsakršen dvom o nepristranskosti tukaj, ne samo zminimaliziran, ampak bi morali imeti vsi skupaj ničelno toleranco in jaz tukaj, poziv tudi ostalim poslanskim skupinam – razmislite o tem. Ne nazadnje, kot rečeno, ne želim oporekati njegovim pravnim strokovnim znanjem, ampak po tem, za kaj se je omenjeni odločil trenutno aktivirat. Trenutno se je odločil aktivirat politično, zato menim, da ni prostora, da bi lahko zasedel mesto v Sodnem svetu.