Govor

Nataša Kovač

Hvala lepa. Spoštovani predsednik, poslanke in poslanci!

Dovolite nekaj besed v uvodu k točki dnevnega reda. Na javni poziv predsednika republike za nadomestne volitve članov Sodnega sveta so se javili trije kandidati oziroma so bili prijavljeni kot kandidati, in sicer gospod Marjan Feguš na predlog Odvetniške zbornice Slovenije, gospod Boris Ostruh na svoj predlog in pa dr. Saša Prelič na predlog Pravne fakultete Univerze v Mariboru. V skladu z zakonsko opredelitvijo, da člane Sodnega sveta Državni zbor voli izmed, na predlog predsednika republike, izmed univerzitetnih profesorjev prava, odvetnikov in drugih pravnikov in da mora biti število kandidatov večje od števila mest, ki se voli, predsednik republike predlaga Državnemu zboru, da nadomestnega kandidata za člana Sodnega sveta izbere izmed dveh kandidatov, in sicer gospod Boris Ostruh in redni profesor dr. Saša Prelič.

Gospod Boris Ostruh je namestnik generalnega državnega tožilca, ki je sprva po opravljenem pravosodnem izpitu nekaj let služboval kot sodnik, sicer pa celotno svojo poklicno pot posvetil delu v tožilskih vrstah. V letu 2007 je bil imenovan za višjega državnega tožilca na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije v zunanjem oddelku v Celju. Od leta 2011 je opravljal državno tožilsko službo kot višji državni tožilec na Okrožnem državnem tožilstvu v Celju. Od leta 2013 opravlja funkcijo vrhovnega državnega tožilca na Vrhovnem državnem tožilstvu v oddelku za kazenske zadeve. Julija 2017 je bil imenovan za namestnika generalnega državnega tožilca Republike Slovenije za dobo šestih let. Do julija 2017 je opravljal tudi funkcijo predsednika Državnotožilskega sveta. Iz ocene državno tožilske službe iz leta 2016 izhaja, da kandidat razpolaga z obsežnim in poglobljenimi strokovnim znanjem ter svojo državno tožilsko delo opravlja zavzeto, vestno in skrbno, tudi z iskanjem rešitev za boljše delovanje državnega tožilstva. Poseduje visoko stopnjo osebne in strokovne integritete. Kot vrhovni državni tožilec ne opravlja državno tožilske funkcije na prvi ali drugi stopnji in pri opravljanju svoje funkcije ni v neposrednih stikih s sodniki.

Drug kandidat, redni prof. dr. Saša Prelič je redni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, kjer od leta 2015 opravlja funkcijo prodekana za gospodarjenje v okviru katedre za gospodarsko pravo. Sodeluje pri predmetih pravo družb, korporacijsko in koncernsko pravo ter gospodarsko in statusno pravo. Na tej fakulteti je magistriral in tudi doktoriral in bil habilitiran v naziv rednega profesorja. Študentje prava ga poznajo kot izvrstnega predavatelja, ki zna svoja predavanja ilustrirati tudi s primeri s prakse. Ob delu na fakulteti je opravil sodniško pripravništvo in leta 97 opravil uspešno tudi pravniški državni izpit. V letih 2015- 2017 je opravljal funkcijo dekana Pravne fakultete Univerze v Mariboru. Prof. dr. Saša Preliča odlikujeta izjemna zavzetost, iniciativnost pri ukvarjanju z najtežjimi pravnimi vprašanji, zlasti s področja gospodarskega in statusnega prava. Napisal je več kot 400 znanstvenih in strokovnih publikacij. Sodeluje na mnogih slovenskih in tujih strokovnih srečanjih, pri pripravi predlogov sprememb in dopolnil slovenske korporacijske insolvenčne zakonodaje. Z visoko strokovno ravnijo svojega dela, jasno pravno mislijo, zavzetostjo ter bogatim biografskim opusom izpolnjuje prof. dr. Saša Prelič visoke strokovne standarde za uspešno opravljanje funkcije člana Sodnega sveta. Hvala lepa.