Govor

Ivan Hršak

Začenjam 7. sejo Mandatno-volilne komisije. Vse članice in člane komisije, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam!

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne more udeležiti član komisije Ferenc Horváth. Na seji pa kot nadomestne članice oziroma člani komisije s pooblastili sodelujejo: mag. Andrej Rajh nadomešča Mašo Kociper, Boris Doblekar nadomešča Jožeta Tanka, Jani Prednik nadomešča mag. Bojano Muršič, Jože Lenart nadomešča Braneta Golubovića, Nataša Sukič nadomešča Violeto Tomić, dr. Franc Trček nadomešča dr. Mateja T. Vatovca in Blaž Pavlin nadomešča Jožefa Horvata.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red:

1. kandidatna lista za izvolitev člana Sodnega sveta,

2. predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniški mesti okrožnih sodnic na Okrožnem sodišču v Ljubljani,

3. predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrožne sodnice na Okrožnem sodišču v Kopru,

4. predlog sklepa o imenovanju dveh članov Nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenija,

5. predlog sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednik, članov in namestnikov članov Preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab in negospodarnega ravnanja v DUTB,

6. predlog sklepa o spremembah Sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov Preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM, d.d., domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke SDS in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje SDS za predčasne volitve poslancev v Državni zbor 2018,

7. nadzor po 21. členu Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

20. in 22. februarja 2019 ste prejeli predloge za razširitev dnevnega reda z novimi točkami 1a, 4a, 4b in 6a, in sicer: 1a - predlog za izvolitev dveh kandidatov za sodnika na Splošnem sodišču Evropske unije v Luksemburgu; 4a - predlog sklepa o imenovanju člana Izbirne komisije za izbiro primernih kandidatov za imenovanje namestnice oziroma namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije; 4b - predlog sklepa o razrešitvi predsednika Državne volilne komisije in 6.a - administrativne zadeve. Ali želi kdo v imenu svoje poslanske skupine predstaviti stališča o predlogih za razširitev? Če ne, prehajamo v skladu s 64. členom Poslovnika Državnega zbora na glasovanje o predlogih za razširitev. Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 1.a točko. Glasujemo.

Kdo je za? (17 članov.) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda z novo 4.a točko. Glasujemo.

Kdo je za? (17 članov.) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Sedaj glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda z novo 4.b točko. Glasujemo.

Kdo je za? (17 članov.) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Sedaj glasujemo še o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 6.a točko. Glasujemo.

Kdo je za? (17 članov). Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Nekatera gradiva za današnjo sejo ste prejeli v varovani predal v sistemu UDIS, saj vsebujejo osebne podatke, ki so varovani na podlagi zakona. V kolikor jih nameravate navajati, oziroma v zvezi z njimi sprožati vprašanja, vas prosim za predhodno opozorilo, saj moramo v takem primeru v skladu s 101. členom Poslovnika sejo zapreti za javnost.

Sedaj pa prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - OBRAVNAVA KANDIDATNE LISTE ZA IZVOLITEV ČLANA SODNEGA SVETA, KI JO JE DRŽAVNEMU ZBORU PREDLOŽIL PREDSEDNIK REPUBLIKE SLOVENIJE.

Del gradiva je objavljen pri EPI, celotno kandidatno listo pa so člani in članice zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu UDIS. K tej točki dnevnega reda sem vabil Urad predsednika Republike Slovenije. Seje se udeležuje gospa Nataša Kovač, generalna sekretarka v Uradu predsednika Republike Slovenije, ki jo prav lepo pozdravljam.

Uvodna pojasnila: Na podlagi 131. člena Ustave in 10. člena Zakona o sodnem svetu 5 od 11 članov Sodnega sveta izvoli Državni zbor na predlog predsednika republike izmed univerzitetnih profesorjev prava, odvetnikov in drugih pravnikov. Dr. Verica Trstenjak je bila 19. aprila 2018 s sklepom Državnega zbora imenovana za članico Sodnega sveta za dobo 6 let. Ker je Sodni svet 3. decembra 2018 Državni zbor obvestil, da dr. Verica Trstenjak z 31. decembrom 2018 odstopa kot članica Sodnega sveta, je predsednik Državnega zbora na podlagi 15. člena v povezavi s prvim in tretjim odstavkom 17. člena Zakona o sodnem svetu razpisal nadomestne volitve za člane Sodnega sveta, ki ga na predlog predsednika republike za preostanek mandata izvoli Državni zbor ter o tem obvesti predsednika Republike Slovenije. Volitve bodo v torek, 5. marca 2019. Na podlagi prvega odstavka 16. člena Zakona o sodnem svetu so volitve tajne. Tretji odstavek 12. člena Zakona o sodnem svetu določa, da članu Sodnega sveta, ki postane član Sodnega sveta zaradi predčasnega prenehanja mandata prejšnjega člana, preneha mandat z iztekom dobe, za katero je bil izvoljen prejšnji član. V skladu s 16. členom Zakona o Sodnem svetu predsednik republike Državnemu zboru predloži kandidatno listo, na kateri mora biti predlagano število kandidatov večje od števila članov, ki se volijo, vendar največ dvakrat tolikšno, kot je število članov, ki se volijo. Predsednik republike je na kandidatno listo za izvolitev člana Sodnega sveta uvrstil dva kandidata, in sicer gospoda Borisa Ostruha in dr. Saša Preliča. Končno odločitev o kandidatih bo sprejel Državni zbor s tajnim glasovanjem. Član Sodnega sveta bo izvoljen za preostanek mandatne dobe članice Sodnega sveta, ki ji je funkcija predčasno prenehala.

Gospo Natašo Kovač, generalno sekretarko v Uradu predsednika Republike Slovenije prosim za uvodno obrazložitev kandidatne liste.

Izvolite, beseda je vaša.