Govor

Stojan Tramte

Hvala lepa.

Vlada Republike Slovenije predlaga Državnemu zboru, da predloga zakonov obravnava po skrajšanem postopku, ker gre za manj zahtevne spremembe in dopolnitve obeh zakonov, ki se nanašajo na implementacijo Družinskega zakonika, v katerem je določena drugačna stvarna pristojnost za odločanje o namestitvi otroka v rejništvo, čemur mora seveda Zakon o izvajanju rejniških dejavnosti kot izvedbeni zakon slediti.

Predlog zakona prinaša tudi manjše vsebinske in redakcijske spremembe instituta rejništva ter ureditve izvajanja rejniške dejavnosti vsebinsko ne spreminja.

Predlog sprememb Družinskega zakona določa način prispevanja k stroškom oskrbe v rejništvu in zavodu.

Predlog zakona spreminja dva odstavka 184. člena Družinskega zakonika, pri čemer je ureditev glede prispevanja k stroškom oskrbe v rejništvu neposredno povezana z določbo 52. člena Zakona o izvajanju rejniške dejavnosti, ki tudi ureja znižanje rejnine zaradi rednih prihodkov otrok. Sprememba te določbe skupaj s spremembo dveh odstavkov v Družinskem zakoniku mora biti seveda hkratna.

Predlagana ureditev je po oceni predlagatelja pravičnejša do otrok v primerjavi s sedaj veljavno ureditvijo. Hkratno spreminjanje obeh zakonov bi omogočila enako obravnavo nameščenih otrok s 1. majem 2019, zato Vlada Republike Slovenije predlaga Državnemu zboru, da Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvajanju rejniške dejavnosti in Predlog zakona o spremembah Družinskega zakonika obravnava na redni marčevski seji Državnega zbora zaradi vsebinske povezanosti obeh predpisov.

Hvala lepa.