Govor

Boštjan Koražija

Spoštovani, najlepša hvala za besedo!

V Levici se strinjamo s tem, da se odpravi neenaka obravnava otrok v rejništvu in zavodih, ter da se zagotovi pravičnejša in za centre za socialno delo enostavnejša ureditev prispevka, ki gre iz odhodka otroka za stroške oskrbe v rejništvo ali zavodom. Pri tem poudarjamo, da gre za prejemnike, ki so namenjeni preživljanju otroka in ki so jih starši, tudi če so jim bila starševska skrb odvzeta, še vedno vezani plačevati. Imamo pa en pomislek v Levici, ali pa bolj vprašanje glede določene vrednosti v predlagani rešitvi, namreč predlaga se, da bo rejnik od skupnih rednih prihodkov otroka, znesek nekje okrog 73 evrov, to je trenutna vrednost nekje okrog 25 % materialnih stroškov, ohranil na otrokovem računu prihodek, ki je višji od 73 evrov, do višine nekje 218 evrov, trenutno vrednost 75 % materialnih stroškov pa bo nakazal v proračun Republike Slovenije. Znesek, ki presega 282 evrov pa bi ponovno ohranil na otrokovem računu. V predlogu lahko zasledimo tudi naslednji primer:

Primer številka 1: Če je skupni znesek rednih prihodkov 300 evrov, potem ostane na otrokovem računu 73 evrov - okvirno, 146 evrov skrbnik nakaže v proračun Republike Slovenije, razlika do višine skupnih rednih prihodkov, ki znašajo 300 evrov, pa ostanejo na otrokovem računu. Otroku tako skupaj ostane nekje 154 evrov.

Drugi primer pa je: Če je skupni znesek rednih prihodkov nekje 120 evrov, od tega ostane na otrokovem računu nekje 73 evrov - okvirno, razliko, okvirno 48 evrov skrbnik nakaže v proračun Republike Slovenije, otroku pa tako skupaj ostane na ostane nekje 73 evrov, približno. To pomeni, da bi otroci s prihodki do nekje 218 evrov dobili na svoj račun samo okvirno 73 evrov, vsi z višjimi dohodki pa več, zato sprašujem po kakšnem ključu se je ministrstvo odločilo ravno za 25 % materialnih stroškov, ki se nakažejo na otrokov račun in ali ne bi bilo bolj pravično, da bi bil ta odstotek nekoliko višji, s tem pa bi bile tudi razlike med nakazanimi zneski na otrokov račun med otroci za različnimi prihodki nižje?

Hvala.