Govor

Sladjana Ješić

Hvala za besedo, gospod predsednik.

Lep pozdrav vsem skupaj!

V Zakonodajno-pravni službi smo pripravili k predlogu zakona, torej zakon o spremembi Družinskega zakonika pisno mnenje, ki ste ga prejeli, zato bi ga le na kratko predstavila.

Najprej smo v uvodu podali pripombe pravno-sistemske narave. Poudarila bi, da načelo pravne države iz 2 člena Ustave podaja zahteve po jasnosti, preglednosti ni predvidljivosti zakonske ureditve in terja skladnost materialne, organizacijske in procesne ureditve družinskega prava, zato bi bilo treba Družinski zakonik glede vprašanj izpostavljenih v uvodnem delu mnenje čim prej uskladiti z Zakonom o Zakonom o izvajanju rejniške dejavnosti in Zakonom o nepravdnem postopku.

Preostale pripombe so bile zakonodajno-tehnične narave. V vloženih amandmajih poslanskih skupin koalicije je ustrezno upoštevana ena zakonodajno-tehnična pripomba, glede pravno-sistemskih, ki jih ministrstvo ni upoštevalo oziroma glede pripombe h končni določbi, pa so bila posredovana pisna pojasnila, ki predstavljajo pomemben del zakonodajnega gradiva in jih sprejemamo.

To bi bilo z moje strani vse, hvala.